Professor Epstein: Google försökte manipulera valet

Presidentvalet i USA

publicerad 11 november 2020
- av Markus Andersson
Dr Robert Epstein.

Den profilerade psykologiprofessorn Robert Epstein, som lagt fokus på analys av de sociala medieplattformarnas påverkan på demokratin, presenterar nu nya resultat från sitt projekt att övervaka det amerikanska valet. Framförallt pekar Epstein på hur Google genom sofistikerad metodik försökt gynna Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Manipulationen beskrivs som så pass omfattande att det föranlett flera republikanska senatorer att åter kontakta techjätten för att få en förklaring. Senatorerna Ron Johnson, Ted Cruz och Mike Lee skriver i ett brev till Googles vd Sundar Pichai att man talat med yttrandefrihetsspecialisten Epstein och att man kommit till slutsatsen att det från Googles sida pågått en massiv manipulation av information för att göra Joe Biden till president istället för Donald Trump.

Det handlar framförallt om att Epstein menar att Google aktivt tagit ställning för demokraterna, lyft fram demokratisk propaganda och uppmanat enbart demokratiska anhängare att gå och rösta.

I vårt valövervakningsprojekt det här året så rekryterade vi en politiskt blandad grupp av 733 fältagenter i Arizona, Florida och North Carolina. Via deras datorer hade vi möjlighet att spara över 40 000 kortlivade upplevelser som teknikbolagen använder sig av i syfte att få människor att byta åsikter och ändra röster som vanligtvis är förlorade för alltid”, skriver Epstein.

Mest anmärkningsvärt menar han är att påminnelser om att rösta kort innan valet endast dök upp för användare med vänsterliberala och vänsterpolitiska åsikter. Republikaner och konservativa fick samtidigt inga påminnelser att rösta.

Den här typen av kampanjer om aktiva i hela landet kan leda till miljontals skiftade röster, delvis eftersom Googles startsida tittats på 500 miljoner gånger dagligen i USA.”

Han skriver vidare att fältagenterna tog kontakt med Google och fick dem att stoppa valmanipulationen fyra dagar innan valet, men att det är osäkert hur mycket skada den ändå hunnit orsaka.

En annan episod som lyfts fram av Epstein är hur han berättade om valövervakningsprojektet för en journalist på New York Post som också skrev en artikel på ämnet. Kort därefter hände två saker – artikeln i tidningen drogs utan förklaring tillbaka och Google ändrade plötsligt sina algoritmer så att alla och inte bara vänsterliberaler fick en uppmaning att gå och rösta.

De tre senatorerna är övertygade om att Epsteins beskrivning är korrekt och uppmanar Googles vd Sundar Pichai att svara på skrivelsen. Man konstaterar vidare att Googles tidigare uttalanden om att man inte tar ställning politiskt eller lägger sig i den politiska processen helt enkelt inte stämmer.

Vi kommer att be Dr Epstein att bistå kongressen med bevis för Googles politiskt vinklade aktiviteter”, skriver man vidare och har uppmanat Google-vd:n att svara senast den 12 november.

På Twitter berättar Epstein också om hur han blivit uppmanad att skydda sig själv och gömma sig eftersom han varit med och tagit fram bevis på Googles valmanipulation och att det därför finns en fara för hans liv. Epstein skriver att han inte har några planer på att gömma sig, men lägger skämtsamt till att han absolut inte är självmordsbenägen – en anspelning på att visselblåsare och andra som läckt känslig information tidigare har hittats döda.

Redan för två år sedan gick Robert Epstein ut och varnade för att amerikanska internetjättar som Google och Facebook inte bara kan komma att påverka valet utan också avgöra vem som faktiskt vinner det. Han menade då att den här utvecklingen måste stoppas och att den amerikanska och även andra länders demokratier är i akut fara.

– Om Mark Zuckerberg på valdagsmorgonen hade tryckt på en knapp och skickat ut ett meddelande till enbart alla Clinton-supportrar med budskapet gå och rösta så hade det gett henne 450 000 ytterligare röster den dagen, utan att någon visste vad det berodde på, säger Epstein.

Två år senare är den frispråkige professorn lika säker på sin sak och säger till Tucker Carlson på Fox att man baserat på den data man har tagit del av bedömer att internetjättarna har en påverkanskraft som i praktiken kan avgöra var 15 miljoner röster hamnar någonstans.

– De gör det med vinklade sökresultat som nästan ingen kan upptäcka, förklarar han och berättar vidare att man kan konstatera att den politiska vinklingen är mycket tydlig, med en betydande vänsterliberal dominans bland sökresultaten och den information som dyker upp för användarna.

– Vi ser den här tydliga vinklingen riktad till samtliga demografiska grupper, säger Epstein han och menar vidare att Google också aktivt riktat vänsterliberal propaganda till republikaner i syfte att få dem att byta ståndpunkt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!