Poliserna hånade det vita offret – Tony Timpa kvävdes till döds

publicerad 9 juni 2020
- av Isac Boman
Tony Timpa ber för sitt liv men möts av hån från poliserna när han kvävs till döds.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den 10 augusti 2016 ringde den 32-årige Tony Timpa polisen från en parkeringsplats i Dallas. Timpa förklarade att han var rädd och behövde hjälp eftersom han led av schizofreni och depression och inte hade tagit sin medicin. Någon hjälp fick han dock inte den kvällen. Istället kom polisen till platsen, tryckte ner honom på marken, satte handklovar på honom, band fast hans ben och hånade honom medan han sakta kvävdes till döds.

Initialt ville polisen i Dallas inte offentliggöra filmen från polisens kroppskamera. Man hävdade först att det skulle störa deras utredning av incidenten och senare att den inte fick släppas eftersom poliserna inte åtalades. En federal domare beslutade dock att filmen måste offentliggöras på grund av det stora allmänintresset och frågorna kring vad som verkligen ägde rum den kvällen.

Filmklippet visar hur poliserna hånar och häcklar Timpa samtidigt som han ber för sitt liv.

– Ni kommer döda mig! Ni kommer döda mig! Ni kommer döda mig!, repeterar Timpa upprepade gånger och ber om hjälp vid mer än 30 tillfällen under tiden som poliserna trycker ner och immobiliserar honom.

När mannen förlorar medvetandet antar polisen att han somnat och bryr sig inte om att kontrollera hans puls. Poliserna på plats passar istället på att skämta om honom.

– Det är dags för skola! Vakna!, hånar en polis den då livlöse mannen.

OBS! Varning för mycket starka bilder!

 

– Jag vill inte gå till skolan. Fem minuter till mamma, skrattar en annan polis på plats samtidigt de skämtar om att de ska göra en speciell frukost för honom.

När sjukvårdspersonal försöker få den livlösa kroppen på en bår hörs en av poliserna säga ”jag hoppas att jag inte dödade honom“. När Timpa konstaterats död stänger polisen snabbt av sina kroppskameror och hävdar att de försökte rädda mannen.

Ingen av poliserna som var inblandade i Timpas död dömdes för något brott. De fick disciplinära åtgärder och arbetsbefriades under utredningen men anklagelserna mot dem släpptes och de kunde snart återgå i tjänst.

Polisens rapport från kvällen beskriver Timpa som aggressiv och våldsam, trots att han redan hade handklovats av en säkerhetsvakt och på filmen inte hörs hota polisen. Polisen hävdade också att de immobiliserade honom så att han inte skulle kunna rulla över på vägen och bli påkörd, men videofilmen visar att polisen blockerar trafiken där händelsen utspelade sig. Det är heller inte klart varför sjukvårdspersonal inte agerade snabbare när Timpa förlorade medvetandet.

– Jag hade ingen möjlighet att ta hand om patienten på grund av hans aggressivitet, hävdar en first responder trots att sjukvårdspersonal på videon syns ta blodtryck på Timpa utan problem redan när han är vid medvetande.

Timpa var psykiskt sjuk och hade tagit kokain och bad om hjälp från polisen eftersom han mådde dåligt och inte hade tagit sina vanliga mediciner. Istället för hjälp möttes han av hån och polisvåld och dog av allt att döma av polisens ingripande.

 

Trots att fallet bär många likheter med George Floyd och till viss del uppmärksammats i USA i olika medier så ledde det inte till någon större mediahysteri eller omfattande protester. Inga stora företag, politiker eller mediemoguler gick ut och tog avstånd från polisens tilltag mot en sjuk och utsatt amerikan. Synbarligen är förklaringen att Tony Timpa var vit amerikan till skillnad från afroamerikanen Floyd, och därmed inte passar in i det rådande narrativet som söker framställa polisen som dominerad av vit rasism.

Viss kritik har dock riktats mot att polisen saknar kunskap och träning i hur man hanterar människor med svår psykisk ohälsa. Schizofreni som Timpa led av, är en sjukdom som kan leda till hallucinationer och förlorad verklighetskontakt. Uppskattningar visar att psykiskt sjuka människor löper 16 gånger högre risk att dödas av polis i USA än vad friska människor gör. En undersökning från 2015 visar att hälften av de personer som sköts ihjäl av polis i Albuquerque i New Mexiko hade en bakomliggande psykisk sjukdom. Liknande siffror gäller Portland Maine.

Timpa lämnade efter sig en mamma som sedan hennes sons död har kämpat för att sanningen ska komma fram och rättvisa skipas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!