Polen vill bekämpa internetcensur

publicerad 12 januari 2021
- av Per Nordin
Polen tar krafttag mot nätjättarnas censur.

Den polska regeringen vill klubba igenom en ny lag för att stoppa internetjättarnas omfattande och godtyckliga censur. Enligt lagförslaget ska företag som Twitter, Facebook och Google tvingas böta 1,8 miljoner euro för varje tillfälle de censurerar användare eller blockerar konton.

– Oftast är offren för den politiska censuren också representanter för olika grupperingar som arbetar i Polen och som får sitt innehåll raderat eller blockerat bara för att de uttrycker åsikter eller värderingar som andra grupper inte accepterar, grupper som har ett allt större inflytande över sociala medier, konstaterar Polens justitieminister Zbigniew Ziobro för Poland In.

Tanken är att den
som drabbats av nätjättarnas censur ska kunna kontakta dessa och få blockeringen hävd eller inläggen återställda inom ett dygn. Om så inte sker så ska polska medborgare ha rätt att överklaga censuren till till en domstol.

Om domstolen kommit fram till att inlägget eller kontot inte brutit mot landets lagstiftning och inte är berättigad så kan istället de sociala mediejättarna tvingas betala mångmiljonbelopp i böter. Tanken är också att hela processen ska ske digitalt och att målsättningen är att skydda yttrandefriheten för medborgarna.

Inlägg och konton som bryter mot polsk lag kommer dock även fortsättningsvis att censureras och raderas, exempelvis revisionistiska inlägg, alltså inlägg som ifrågasätter den officiella historieskrivningen kring förintelsen.

Även den ungerska regeringen anser att det är av yttersta vikt att säkra yttrandefriheten på internet och har tillsatt en särskild kommitté för att undersöka hur möjligheterna ser ut för att införa en lagstiftning liknande den Polen vill lansera.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!