Polens premiärminister Mateusz Morawiecki står fast vid att det polska folket ska få rösta om huruvida man vill acceptera EU:s nya migrationsreformer, som skulle innebära en stor förändring för landets demografiska politik.
Medborgarna ska bland annat svara på frågan om de vill ta emot ”tusentals illegala migranter från Mellanöstern och Afrika”.
Under söndagen meddelade Morawiecki att folkomröstningen kommer att ske i samband med parlamentsvalet den 15 oktober där säkerhet och migration förväntas stå i fokus. Premiärministerns parti Lag och Rättvisa har länge kritiserat EU:s planer att mer ”rättvist” distribuera ut asylsökare till medlemsländerna, där man bland annat menar att EU inte har mandat att införa ett sådant system.
”Stödjer ni mottagandet av tusentals illegala invandrare från Mellanöstern och Afrika enligt den tvångsförflyttningsmekanism som införts av den europeiska byråkratin?”, är en fråga som det polska folket ska ta ställning till i omröstningen.
Morawieckis parti har tidigare varnat för att de raskravaller och gatuvåld som nu tillhör vardagen i Frankrike och andra europeiska länder också kan bli verklighet i Polen om man accepterar EU:s migrationspolitik.
Ett stort antal migranter från Afrika och Mellanöstern har redan tagit sig in i Polen via Vitryssland som man delar gräns med. Hittills under 2023 har så många som 19 000 illegala invandrare tagits på ”bar gärning” – jämfört med 16 000 under hela förra året. Cirka 2000 polska soldater och ytterligare 5000 gränsvakter har därför satts in för att försvara gränsen.
I Sverige och Väst utmålas Polen ofta som ”högerextremt” med hänvisning till landets migrationspolitik, också efter att man i samband med kriget i Ukraina erbjudit skydd till över en miljon ukrainska flyktingar.
Polska politiker har tidigare konstaterat att det är stor skillnad på att ta emot människor från kristna europeiska länder jämfört med kulturellt avlägsna muslimska länder, framförallt eftersom de sistnämnda inverkar på landets kulturella identitet och nationella säkerhet.
Under folkomröstningen kommer det polska folket också att få ta ställning till andra frågor, exempelvis om de stödjer en höjd pensionsålder, och huruvida vissa statliga bolag ska privatiseras.