Pfizerfabrik förstörd av tornado

publicerad 20 juli 2023
- av Isac Boman
Pfizers lagerbyggnad tog den värsta smällen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vaccinjätten Pfizers fabrik i delstaten North Carolina förstördes under onsdagen av en tornado. I regionen skadades sammanlagt 16 personer av de hårda vindarna – minst 89 byggnader förstördes eller fick allvarliga skador.

Enligt sheriffen i Nash County var det framför allt Pfizers lagerbyggnader som fick allvarligast skador. Minst 50 000 pallar med läkemedel ska ha spritts ut över hela anläggningen, skadats eller förstörts av regn och vind.

En anställd berättar att personalen klarat sig undan allvarliga skador eftersom de skyndade sig in i skyddsrum när de fick kännedom om den annalkande stormen. Han vittnar vidare om att ljuset började flimra inne i byggnaden och att det under 60 – 90 sekunder hördes ett högt ljud som påminde om när en bomb exploderar.

Fabriken i North Carolina är en av de största i sitt slag i världen och producerar cirka 25 procent av de sterila injicerbara produkter som används i USA – cirka 400 miljoner enheter exporteras från fabriken årligen.

Dessutom tillverkar Pfizer på platsen också injektionsflaskor, sprutor, IV-påsar och flaskor för anestesi, analgesi, terapi, antiinfektiva medel och neuromuskulära blockerare.

Vi utvärderar situationen för att avgöra hur produktionen kommer att påverkas. Våra tankar går till våra kollegor, våra patienter och samhället medan vi återhämtar oss från denna väderincident”, kommenterar Pfizer händelsen.

På sociala medier kan en viss skadeglädje noteras. Många menar att det är ”karma” att ett läkemedelsföretag, som man hävdar orsakat stor skada på befolkningen och som profiterat på att injicera människor med experimentella vaccin, nu drabbas av vädrets makter på detta sätt.

Ännu finns inga uppgifter om att någon skadats allvarligt eller dött av tornadon – ett antal människor ska dock ha blivit hemlösa när deras hus förstördes.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!