Palestina får erkännande av Google

Sökjätten Google erkänner nu Palestina. På den palestinska versionen av sökmotorn har texten under Google-loggan ändrats. Förr stod det ”de Palestinska områdena”, någonting som nu har ändrats till kort och gott ”Palestina”.

publicerad 9 maj 2013

Googles beslut att erkänna Palestina har mötts med blandade reaktioner. The Jerusalem Post rapporterar att Israels biträdande utrikesminister, Ze’ev Elkin, i ett brev till Googles vd Larry Page skriver att sökmotorns så kallade ”ställningstagande” försämrar relationerna mellan Israel och Palestina och försvårar eventuella fredssamtal.

”Google har legat bakom många positiva förändringar i världen genom att främja kontakter mellan människor och folk. Detta beslut motsätter sig dock dessa mål och gör det svårare för parterna att föra en dialog mellan varandra”, skriver han och fortsätter:

”Jag skulle vara tacksam om ni kunde tänka om angående det här beslutet eftersom det befäster palestiniernas uppfattning om att de kan främja politiska beslut genom enskilda handlingar än genom förhandlingar och samförstånd”.


Annonser:


Samtidigt försvarar sig Google med att man fattat beslutet att ändra texten till Palestina i samråd med bland annat FN och Internationella standardiseringsorganisationen (ISO).

Den palestinska regeringen gläds dock över erkännandet och hoppas att andra Google-tjänster nu följer sökmotorns exempel.

– Det här är en virtuell seger för Palestina. Ett steg i rätt riktning som andra nu måste följa upp, bland dem finns Google Maps och Google Earth, sade landets president Mahmoud Abbas IT-konsult, Sabri Saidam, till The Telegraph.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.