Medan den österrikiska och den ungerska regeringen inte tänker skriva under FN:s migrationspakt ser det annorlunda ut med flyktingpakten. Denna pakt omfattar också omflyttning av klimatflyktingar.
Under mediebevakning och protester från vänstern förkunnade ÖVP-FPÖ-regeringen i Wien att den inte kommer att skriva under FN:s kritiserade migrationspakt. Också flera andra länder däribland Ungern, USA och Israel vägrar att skriva under detta fördrag. Men det är inte det enda fördraget på migrationsområdet som utarbetats av FN.
Den så kallade flyktingpakten berör i första hand klimatflyktingar och omflyttning av flyktingar mellan länder vilket Nya Dagbladet rapporterade om i förra veckan. Pakten förväntas antagas en FN-konferens i New York senare i december och till målen hör förvisso att “minska trycket på mottagarländerna”, men samtidigt att utvidga “möjligheten till trestatslösningar”.
Det handlar i praktiken om att avlasta krisdrabbade länder som Libanon, Jordanien, Turkiet och en rad afrikanska länder genom att förflytta fler människor till tredje land. Alltså till länder längre bort, som de europeiska.
Hittills är USA det enda land som meddelat att man inte kommer att skriva under flyktingpakten. Alla andra länder som inte tänkt skriva under migrationspakten avser däremot att skriva under flyktingpakten trots att det tros leda till ett ökat migrationstryck mot Europa i första hand.
Den österrikiska regeringen motiverar beslutet med att skriva under flyktingpakten med att den i motsats till migrationspakten handlar just om flyktingar och att man skiljer på flyktingar och migranter, enligt ett uttalande ifrån utrikesministeriets talesperson Peter Guschelbauer i fredags, rapporterar tidningen Kronen Zeitung.
När det gäller aspekten flyktingar finns dessutom ett internationellt regelverk i form av Genèvekonventionen. FN:s flyktingpakt sträcker sig inte över de i den konventionen redan fastlagda förpliktelser, enligt utrikesministeriet.
Martin Sellner som leder den identitära rörelsen i Österrike är kritisk till beslutet. Han anser att det är ett förräderi från regeringens sida eftersom den inte beaktar folkets vilja och skyddar landets suveränitet.
– Hävdandet att flyktingpakten inte sträcker sig längre än Genèvekonvention från 1951 stämmer inte alls och är lätt att motbevisa. I flyktingpakten talas det om klimat som en flyktorsak och att man måste bekämpa detta. I Genèvekonventionen står det inget om klimatflyktingar eller klimat som en drivkraft.
Något annat som det inte står något om i Genèvekonventionen är omflyttning till tredje land. I flyktingpakten står det däremot att det är nödvändigt att skapa ett positivt klimat för denna typ av omförflyttningar och stärka de därför nödvändiga upptagningskapaciteterna (punkt 90).
I Genèvekonventionen talas det däremot om återflyttning till hemländerna när möjlighet ges och ingenting om ett skapa ett positivt klimat för nya bosättningar i ankomstländerna vilket bara kan skapas genom propaganda och repression.
Sellner kommenterade beslutet i en längre tyskspråkig video som går att se här.