Offensiv mot tjuvjakt i Tanzania resulterade i svåra övergrepp

I oktober förra året beordrade Tanzanias president en hård kampanj mot de tjuvjägare som i allt snabbare takt skjuter av landets elefanter och noshörningar. Men kampanjen fick snabbt avbrytas, då det inkom mängder av rapporter om att soldater begått grova övergrepp mot oskyldiga civila.

publicerad 11 januari 2014
I nationalparken Selous återstår endast 13 000 elefanter mot tidigare 55 000

President Jakaya Kikwete skickade i oktober ut fler än 2 300 poliser och soldater för att se till att förbudet mot jakt på elefanter och noshörningar skulle upprätthållas. Men redan en månad senare fick kampanjen avbrytas.

Nu har en parlamentarisk rapport visat att 13 människor dödades under kampanjen, samtidigt som mängder av boskap dödades. Det har dessutom kommit rapporter om att säkerhetsstyrkorna utförde såväl våldtäkter som tortyr.

En av dem som föll offer för den hårda kampanjen var Ali Nyenge, som bor i distriktet Ulanga i norra Tanzania. Han berättar för IPS om hur han en morgon väcktes av säkerhetsstyrkor som hade omringat hans hus och anklagade honom för tjuvjakt. Därefter ska han ha tvingats att klä av sig sina kläder inför sin elvaårige son, varpå soldater hällde saltat vatten över hans kropp och började piska honom med en käpp.

Tjuvjägarnas elfenben krossas för att förhindra illegal försäljning. Foto: USFWS Mountain Prairie/CC BY 2.0
Tjuvjägarnas elfenben krossas för att förhindra illegal försäljning. Foto: USFWS Mountain Prairie/CC BY 2.0

– Jag hade inget val, utan tvingades lyda dem. Skadorna blev svåra, och jag kunde nästan inte sitta ned efteråt. Jag bad dem att skona mig, men de bara fortsatte att slå, berättar Ali Nyenge för IPS.

Hans vittnesmål är bara ett av många som inkommit efter att myndigheterna inledde en utredning av kampanjen mot handeln med elfenben.

– Kampanjen mot tjuvjakten hade goda intentioner, men rapporterna om mord, våldtäkter och brutalitet är fullständigt oacceptabla, sade premiärminister Mizengo Pinda nyligen inför landets parlament.

Pinda underströk samtidigt att tjuvjakten i landets nationalparker har nått alarmerande nivåer. Det gäller i synnerhet i nationalparken Selous, vars elefantpopulation har minskat från 55 000 djur till endast 13 000.

James Lembeli, ordförande för den parlamentariska kommitté som utrett anmälningarna om övergrepp, säger att man funnit tydliga bevis på att säkerhetsstyrkorna terroriserat och begått hemska övergrepp mot oskyldiga civila.

Enligt Lembeli tvingades människor till och med på flykt från sina hem av rädsla för att drabbas av säkerhetsstyrkornas tillslag.

Skandalen har lett till att fyra ministrar fått sparken – med hänvisning till att de inte sett till att sätta tydliga gränser för den personal de ansvarar för. En av dem som fått gå är ministern med ansvar för turism, Khamis Kagesheki, som i oktober sa att tjuvjägare som är involverade i handeln med elfenben borde “dödas på direkten”.

Juridikprofessorn Issa Shivji var tidigt kritisk mot att låta militärer delta i en civil operation, och menar att hela kampanjen utgör en skamfläck för landet. Han menar att alla som begick övergrepp bör åtalas – oavsett ställning.

– Detta utgör en stor tragedi för hela nationen som kräver en kollektiv granskning där vi frågar oss vart vi är på väg. Hur kunde det ske att säkerhetsstyrkor, som har mandatet att skydda liv, kunde agera så ansvarslöst, frågar sig Issa Shivji.

 

Kizito Makoye/IPS

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!