Ny kampanj tar strid mot “mördarrobotar”

New York - Människorättsorganisationer har inlett en kampanj mot en typ av vapen som ännu inte finns, men som är under utveckling – så kallade "mördarrobotar". Det handlar om vapen som på egen hand kan välja ut och attackera en måltavla, utan något avgörande beslut från en levande människa.

publicerad 25 april 2013
Det vi i bästa fall kunde skratta åt i Terminator-filmerna kan bli verklighet om inget förbud införs mot de autonoma stridsrobotar som bl.a. USA vill utveckla

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


13 560 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kampanjen mot den nya typen av sciencefiction-liknande vapen är i första hand inriktad mot USA, som är det ledande landet på området.

– Att ge maskiner makten att på en krigsskådeplats få avgöra vem som ska få leva eller dö skulle vara att ta teknologin för långt, säger Steve Goose från Human Rights Watch, HRW.

HRW är en av de organisationer som står bakom kampanjen mot “mördarrobotar”, och enligt Goose kommer man att organisera sig på ett liknande sätt som inom den tidigare internationella kampanjen mot landminor.

Enligt HRW är dessa nya högteknologiska vapen under utveckling i flera länder, och kan komma att börja användas inom de närmaste decennierna. På frågan om hur dessa robotar skiljer sig från de drönare som USA använder för att slå ut misstänkta terrorister i bland annat Pakistan och Afghanistan, svarar Goose att drönare fortfarande styrs av människor.

– Med en drönare sitter en människa med fjärrkontrollen, en människa väljer ut måltavlan och tar beslut om att skjuta, säger Goose.

I slutet av förra året släppte HRW tillsammans med Harvard Law School’s International Human Rights Clinic en rapport som varnade för de nya högteknologiska autonoma vapnen, “mördarrobotarna”, som skulle sakna förmågan att ta mänskliga beslut om att exempelvis inte attackera civila.

Jayantha Dhanapala, som tidigare arbetat med nedrustningsfrågor inom FN, säger att det är nödvändigt att samlas i en kampanj mot de nya vapnen.

– Vi måste förhindra att militären i de rika länderna med hjälp av högteknologi utvecklar och börjar använda mördarrobotar, vilket skulle göra det omöjligt att hålla dem ansvariga under internationella humanitära lagar, säger Dhanapala, som är ordförande för nedrustningsrörelsen Pugwash, som fick Nobels fredspris 1995.

Jody Williams, nobelpristagare för kampen mot landminor deltar i kampanjen mot autonoma stridsrobotar. Foto: Justin Hoch
Jody Williams, nobelpristagare för kampen mot landminor deltar i kampanjen mot autonoma stridsrobotar. Foto: Justin Hoch

Även nätverket ICBL, som leds av Jody Williams – som fick Nobels fredspris 1997 för sin kamp mot landminor, är med i den nya kampanjen.

USA anses vara det land som kommit längst i utvecklingen av “mördarrobotar”, men flera andra länder – däribland Kina, Tyskland, Israel, Sydkorea, Ryssland och Storbritannien – följer utvecklingen.

Enligt HRW bedömer “många experter att autonoma vapen kan ha utvecklats inom 20 till 30 år, men vissa bedömer att de kan finnas redan tidigare”.

I den rapport HRW och IHRC gav ut i slutet av förra året uppmanar organisationerna till ett internationellt avtal som totalt förbjuder utvecklingen, produktionen och användningen av fullt autonoma vapen.

 

Thalif Deen/IPS

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!