Techentreprenören och världens rikaste man, Elon Musk, menar att USA är beroende av ökad invandring av högkvalificerad utländsk arbetskraft för att kunna ”fortsätta vinna”.
Kritiker menar dock att det är inhemskt talangutveckling som bör prioriteras och att techjättarna mest är intresserade av att importera utländska ”tjänare” för att maximera sina vinster.
Musk har på kort tid blivit något av den tillträdande presidenten Donald Trumps högra hand och bedöms ha spelat en mycket viktig roll när Harris besegrades i valet.
Som tack har han tillsammans med affärsmannen och den tidigare republikanske presidentaspiranten, Vivek Ramaswamy, fått i uppdrag att leda Trumps nya departement för myndighetseffektivisering (Doge), men nu ställer sig många frågan om de två verkligen delar den mer konservativa väljarbasens syn i alla frågor.
Det handlar om en konflikt inom MAGA-sfären kring systemet för visum för utländska arbetare, där de två miljardärerna menar att en ökad arbetskraftsinvandring är direkt nödvändig för att USA ska förbli världsledande inom techindustrin.
Många av Trumps anhängare motsätter sig H-1B-programmet som idag låter påstått högkvalificerade utländska arbetare, ofta från tredje världen, komma in i USA och arbeta för företag som sponsrar dem.
”USA som ett proffsidrottslag”
”Jag syftar på att via laglig invandring ta in de bästa ~ 0,1% av ingenjörstalangerna som är avgörande för att Amerika ska fortsätta att vinna… Att tänka på USA som ett proffsidrottslag som har vunnit under lång tid och vill fortsätta vinna är den rätta mentala inställningen”, deklarerar Musk på X.
The American people don’t view America as a sports team or a company. They view it as their home
— Jack Poso (@JackPosobiec) December 26, 2024
Ramaswamy, som själv har indisk bakgrund, menar i sin tur att anledningen till att amerikanska teknikföretag ofta anställer utlandsfödda och personer med invandringsbakgrund inte handlar om att amerikaner skulle vara lågintelligenta utan om att den amerikanska kulturen ”hyllar medelmåttighet framför excellens” och därför inte heller kan producera ”de bästa ingenjörerna”.
”Normalitet duger inte på en hyperkonkurrenskraftig global marknad för tekniska talanger. Och om vi låtsas som om det gör det kommer vi att få stryk av Kina”, hävdar han vidare.
”Kontraktsanställda tjänare”
Kritiker pekar dock på att USA varken är ett idrottslag eller ett techföretag utan det amerikanska folkets hem, och att Musk och andra företrädare för techbolagen borde fokusera på att prioritera och investera i amerikansk talangutveckling – inte importen av arbetskraft från Tredje världen.
Prominenta Trumpanhängare, som Laura Loomer och Ann Colter, anklagar Musk och Ramaswamy för att vilja öka arbetskraftsinvandringen, inte för USA:s skull utan att gynna särintressen i Silicion Valley.
Andra menar att arbetskraftsinvandringen driver ner amerikanska löner samtidigt som visumreglerna skapar en snedvriden konkurrenssituation som bara gynnar storföretagen.
”Amerikanska arbetare kan lämna ett företag. Importerade H-1B-arbetare kan inte det. Techbranschen vill ha kontraktsbundna tjänare, inte ’högkvalificerade’ arbetare”, skriver Coulter.
American workers can leave a company. Imported H1B workers can’t. Tech wants indentured servants, not ”high-skilled” workers. https://t.co/MRQc0zLjaT
— Ann Coulter (@AnnCoulter) December 26, 2024
Motståndare till ökad arbetskraftsinvandring har också pekat på att det inte alls bara är högkvalificerade specialister som anlitas med hjälp av visumsystemet och att detta missbrukas av techföretagen, som systematiskt anställer lågavlönade indier istället för amerikaner som hade kunnat utföra samma arbetsuppgifter, fast mot en högre kostnad.
Trumps svängning
Även om Musk och Ramaswamy uppges ha ett stort inflytande över Trump är det oklart vad denne faktiskt tycker i frågan.
Under sin första mandatperiod tog presidenten ställning mot policyn och undertecknade en verkställande order som gav federala myndigheter direktiv att prioritera högutbildad amerikansk arbetskraft för att ”sätta stopp för stölden av amerikanskt välstånd”.
Under den senaste valkampanjen har han dock sagt att han vill att utländska arbetare ska komma till USA på laglig väg samt ”rekrytera och behålla” de bästa studenterna för att hindra dessa från att åka tillbaka till sina egna länder och starta företag där.
– Om du tar examen från ett college tycker jag att du automatiskt, som en del av ditt diplom, ska få ett grönt kort för att kunna stanna i det här landet, förklarade han i en poddintervju i somras.