London School of Economics slopar kristna termer

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 5 februari 2023
- av Jan Sundstedt
Den tidigare huvudingången till London School of Economics.

Det beryktade universitetet The London School of Economics är i färd med att byta ut kristna terminsnamn till mer “standardiserade” motsvarigheter. Exempelvis tar man bort “jullov” och “påsklov” som hädanefter blir “vinterlov” och “vårlov”.

På en stor del av norra halvklotet använder sig åtskilliga universitet av den traditionella uppdelningen av läsåret som består av Michaelmasterminen, fasteterminen och påskterminen. Däremellan återfinns jullov och påsklov innan sommarlovet avslutar läsåret.

Denna uppdelning av terminer är baserad på kristna termer och används flitigt bland Storbritanniens universitet. The London School of Economics har använt sig av systemet sedan man öppnade universitetet år 1895.

Nu har universitetet beslutat ändra de kristna termerna för terminsuppdelningen, rapporterar The Telegraph. Michaelmasterminen är uppkallad efter Mikaelidagen, som är högtiden där man firar ärkeängeln Mikael och övriga änglar, och infaller den 29 september. LSE kommer att ändra till det enkla “hösttermin”. Fasteterminen kommer att ändras till vinterterminen. Jullovet kommer att bli “vinterlov” och påsklovet får byta namn till “vårlov”. Universitetet menar att man ändrat namnen för att “bättre återspegla vår gemenskaps internationella karaktär” eftersom man har många internationella elever på skolan.

Ändringen får kritik från bland annat yttrandefrihetsorganisationen Free Speech Union i Storbritannien, där grundaren Toby Young menar att detta är “ännu ett exempel” på hur brittiska universitet “skäms över kopplingar till Storbritanniens kultur och historia“, skriver Dailymail.

Ändringarna kommer att ske i samband med nästa terminsstart.

The London School of Economics grundades 1895 av en grupp medlemmar ur det inflytelserika socialistiska sällskapet Fabian Society, vars ökända symbol var en varg i fårakläder. Under 1900-talet kom universitetet att bli ett högstatusuniversitet och är bland annat erkänt för att ha utbildat flest miljardärer i Europa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!