MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 maj 2025

torsdag 22 maj 2025


Klaus Schwab i Davos: ”Framtiden formas av oss”

Globalismens framfart

publicerad 26 januari 2025
– av Markus Andersson
Trump var med på videolänk, och skrädde inte orden.

Samarbete för den intelligenta tidsåldern” var huvudtemat när ledare från jordens alla hörn samlades för årets maktkonferens.

Trumps presidentskap, artificiell intelligens, kriget i Ukraina, avregleringar samt framtiden för Europas ekonomi var några av de ämnen makthavarna i Davos riktade fokus på den gångna veckan.

Det 55:e årliga mötet för World Economic Forum (WEF) i Davos, Schweiz, avslutades i fredags efter fem dagar av diskussioner, nätverkande och storslagna uttalanden från maktelitens representanter. Under temat ”Samarbete för den intelligenta tidsåldern” samlades närmare 3000 deltagare från över 130 länder, inklusive mer än 350 regeringsledare och 60 stats- och regeringschefer.

– Övergången från den industriella till den intelligenta tidsåldern sker i en snabb takt och innebär oöverträffade risker för mänskligheten när vi försöker förbereda oss och anpassa oss till dess komplexitet, deklarerade Forumets grundare och ordförande Klaus Schwab..

– Men den erbjuder också betydande möjligheter att övervinna våra nuvarande utmaningar och skapa en ny renässans – en renässans som kännetecknas av framsteg inom kunskap, hälsa, kultur och samhällelig välfärd, fortsatte ultraglobalisten.

”Framtiden formas av oss”

Schwab uppmanade världssamfundet att ta sig an situationen med ”konstruktiv optimism” och uppmanade intressenter från alla sektorer – myndigheter, näringsliv, civilsamhälle och den akademiska världen – att enas i arbetet med att ta fram lösningar på gemensamma utmaningar.

– Genom att anamma konstruktiv optimism och tro på vår kollektiva kapacitet och vårt engagemang för att förbättra tillståndet i världen kan vi forma den intelligenta tidsåldern som en tidsålder där varje människa kan förverkliga sin fulla potential, fortsatte han

– Framtiden formas av oss i det här rummet, stoltserade han vidare.

Schwabs ord möttes dock av skepsis från kritiker som menar att WEF inte levererat konkreta resultat trots årtionden av högtflygande retorik. Årets konferens fokuserade på fem nyckelområden: ”Att omformulera tillväxt”, ”Industrier i den intelligenta tidsåldern”, ”Investera i människor”, ”Skydda planeten” och ”Att återbygga förtroendet”.

Mellanöstern och Ukraina

Samtalen om fred i Mellanöstern intensifierades efter vapenvilor mellan Israel, Hamas och Hezbollah. Spekulationer växte om att Donald Trump, tillbaka som USA:s president, kan vara den som övertygar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att godkänna en palestinsk stat.

Samtidigt valde Iran att använda forumet för att signalera en vilja att omförhandla kärnkraftsavtalet. Vicepresidenten, Javad Zarif, betonade att Iran inte har ambitioner att bygga kärnvapen och uppmanade till en politik baserad på möjligheter, inte hot.

Fredsförhandlingar för Ukraina stod också i centrum, med Trump som via en videolänk uttryckte sin vilja att omedelbart möta Rysslands president för att förhandla fram ett slut på konflikten. Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, krävde dock en europeisk fredsbevarande styrka på 200 000 soldater som villkor för ett avtal – en begäran som Ryssland avvisade. Samtidigt fortsätter Ukraina att förbereda för ökade privatiseringar och utländska investeringar för att stötta landets återuppbyggnad.

Trump i centrum

Avregleringar i USA beskrevs som en katalysator för ekonomisk tillväxt och sammanslagningar inom olika branscher. Samtidigt fortsatte kryptovalutor att vara ett ämne för debatt, med många aktörer som avvaktar USA:s kommande regleringar innan de fullt ut integrerar kryptotillgångar i den traditionella finansvärlden.

Två år efter genombrottet med ChatGPT diskuterade teknologiledare hur AI kan förändra arbetsmarknaden, särskilt genom automatisering av repetitiva uppgifter. USA ligger för närvarande före Kina inom AI-utveckling, men behovet av teknologivänlig politik och infrastruktursatsningar betonades som avgörande för att behålla ledningen.

Donald Trumps beslut att dra tillbaka USA från Parisavtalet och hans satsningar på att öka landets energiutvinning har fått blandade reaktioner. Europa har ofta uppmanats att snabba på sina egna energiomställningar för att behålla konkurrenskraft, medan många makthavare i Davos pekade på att Kina och EU snarare än USA är de som i praktiken driver på den ”globala klimatomställningen”.

Den nytillträdde presidentens beslut att avveckla federala program för påstådd mångfald, jämlikhet och inkludering har skapat en viss oro bland vänsterliberala företag, som hävdar att dessa initiativ varit avgörande för deras framgång. Diskussioner pågick därför om hur man kan omformulera strategier för att fortsatt främja vad man menar är jämlikhet och representation av minoriteter i arbetslivet.

”Existentiella” utmaningar för Europa

Trumps återkomst till Vita huset har också väckt stor oro bland kinesiska företagsledare och investerare för att de bilaterala relationerna mellan världens två största ekonomier ska försämras ytterligare, men USA:s president avstod oväntat från att införa tullar mot Kina under sin första dag tillbaka vid makten, och under sitt videotal i Davos uttryckte han ett behov av Kinas hjälp för att få slut på kriget i Ukraina. Utspelet fick vissa att spekulera i ett kommande närmande mellan Washington och Peking.

Globala investerare sade sig behålla ett intresse för Kina-relaterade tillgångar men är angelägna om att se mer konkreta stimulansåtgärder. De kommer att vara särskilt uppmärksamma på ledtrådar om hur Peking planerar att ta itu med den utdragna fastighetskrisen, den höga skuldsättningen hos lokala myndigheter och den svaga efterfrågan från konsumenterna.

Europeiska centralbankens chef, Christine Lagarde, beskrev Europas ekonomiska utmaningar som ”existentiella”. EU:s ledare efterlyste snabbare åtgärder för att underlätta för innovation och förhindra att nya företag flyttar till USA. Samtidigt vill företag se konkreta avregleringsåtgärder för att öka Europas attraktionskraft.

Argentinas nytillträdde president, Javier Milei, chockerade många deltagare med ett kontroversiellt anförande där han skarpt kritiserade vad han kallade en destruktiv ”woke-ideologi” och uppmanade till en återgång till libertarianska principer. Mileis tal exemplifierade den växande klyftan mellan vänsterliberala och konservativa krafter som präglade årets forum.

Växande kritik

Under forumet försökte Kinas vice premiärminister, Ding Xuexiang, också tona ner spänningarna med väst genom att betona Kinas öppenhet för handel och förbättrade affärsklimat, medan Sydafrikas president, Cyril Ramaphosa, passade på att tala om landets prioriteringar som G20-ordförande inför toppmötet i Johannesburg senare i år, och talade om vikten av solidaritet, jämlikhet och hållbar utveckling.

Hans franske kollega, Emmanuel Macron, argumenterade för ökade gemensamma investeringar inom EU och fördjupat samarbete mellan medlemsländernas kapitalmarknader. Samtidigt ifrågasätts hans visioner om ett mer ”enat” Europa av röster som oroar sig för att de europeiska länderna ska förlora sin nationella suveränitet.

Medan diskussionerna i Davos kretsade kring geopolitisk osäkerhet, klimatförändringar, ekonomi och teknologiska framsteg, särskilt inom AI, växte frustrationen utanför konferenscentret. Aktivister och kritiker menar att WEF har blivit en exklusiv klubb för eliten, långt borta från vanliga människors verklighet och problem. Trots löften om att ta itu med globala utmaningar har konkreta åtgärder ofta uteblivit efter tidigare forum.

Många kritiker ifrågasätter också relevansen av ett evenemang där världens rikaste och mäktigaste samlas för att diskutera problem de själva ofta bidrar till att skapa eller förvärra, och beskriver evenemanget som en klubb för inbördes beundran utan tillstymmelse till verkligt folkligt inflytande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Pro-Nato-kandidat vinner dramatiska omvalet i Rumänien

Globalismens framfart

publicerad 19 maj 2025
– av Jan Sundstedt
Nicusor Dan
Nicusor Dan firar valsegern med sina anhängare.

Bukarests borgmästare Nicusor Dan, uttalad förespråkare för EU och Nato, vinner det rumänska presidentvalet efter en intensiv och polariserad kampanj. Med drygt 54 procent av rösterna besegrade han nationalkonservative utmanaren George Simion.

Omvalet hölls som en konsekvens av att Rumäniens konstitutionsdomstol i höstas annullerade det ursprungliga valet. Ett val som den oberoende kandidaten Calin Georgescu initialt ledde stort, men som senare ogiltigförklarades på grund av påstådd rysk inblandning, anklagelser som dock till dags dato inte har kunnat bevisats.

Den efterföljande politiska krisen har beskrivits som den djupaste i Rumänien på årtionden. George Simion (AUR), som talat emot ytterligare militärt stöd till Ukraina och fört fram tankar om att utse Georgescu till premiärminister, vann första valomgången i omvalet med en klar ledning.

Nicusor Dan, oberoende mitten-liberal med stark EU-profil samt förespråkare för Nato, har å sin sida fått stöd från bland andra Moldaviens president Maia Sandu och en majoritet av EU-vänliga ledare.

Efter att preliminära officiella resultat presenterats har Nicusor Dan vunnit med cirka 54 procent. George Simion har gratulerat sin motståndare och kommenterar att valet ”speglar det rumänska folkets vilja”, även om han tidigare ifrågasatt valprocessen.

Nicusor Dan tackade sina anhängare för den ”enastående mobiliseringen” och lovade att arbeta för ett ”enat och ärligt Rumänien” med respekt för lag och medborgarnas rättigheter.

Anklagelser om påverkan från både öst och väst

Anklagelser om en illegitim valprocess och påverkanskampanjer från både väst och öst har präglat valrörelsen, vilket bidragit till en känsla av misstro och osäkerhet bland väljare.

George Simion har pekat ut även moldaviska myndigheter och medier för att ha genomfört en illegal kampanj för att gynna Dan bland väljare med dubbla medborgarskap i Moldavien och Rumänien, något som Moldavien dock förnekat. Samtidigt har Rumäniens säkerhetstjänster varnat för rysk påverkan, särskilt kopplad till den diskvalificerade kandidaten Georgescu, anklagelser som Moskva avvisat.

 

 

Telegrams grundare, Pavel Durov, hävdade nyligen också att Frankrike försökt tysta konservativa röster i Rumänien inför omvalet genom att pressa plattformen att blockera politiska kanaler. Durov uppger att man vägrat och kallade försöket för ett hot mot yttrandefriheten.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Polske presidentkandidaten brände EU-flaggan: ”Ner med eurokommunismen”

Globalismens framfart

publicerad 13 maj 2025
– av Redaktionen
Grzegorz Braun har blivit världsberömd genom sina kontroversiella och spektakulära aktioner.

Grzegorz Braun, polsk presidentkandidat och EU-parlamentariker, brände i förra veckan EU-flaggan utanför den historiska Wujek-kolgruvan i Katowice.

Aktionen, som delades på sociala medier, genomfördes som en dramatisk protest mot vad Braun kallar EU:s ”byråkratiska tyranni” och ”ideologiska ockupation” av Polen.

I en video som publicerades på Brauns officiella kanaler syns han först riva ner en EU-flagga inne i Polens industriministerium i Katowice, torka sina skor på den och sedan tända eld på den utanför byggnaden. I texten till videon skrev han: ”Det här är Polen – ner med eurokommunismen”.

– I Polen kommer vi aldrig att visa några tecken som representerar en fiendeorganisation. Denna organisation har lett till Polens likvidering, sådana emblem är inte omgivna av något rättsskydd i Polen, deklarerade han vidare.

Enligt Braun är flaggbränningen en symbol för motståndet mot EU:s miljöpolitik, som han menar hotar den polska industrin.

– Det här är Polen, inte Bryssel! Vi kommer inte att tolerera symboler från fientliga strukturer, ropade politikern under protesten.

Under en presskonferens argumenterade Braun för att EU tvingar på polackerna politiska åtgärder som dödar landets traditionella näringar och som försöker sudda ut Polens nationella identitet. Wujek-kolgruvan, en symbol för polskt arbete och energi, valdes medvetet som scen för att markera en historisk kontrast mot EU:s klimatagenda.

En kontroversernas man

Brauns aktion är en del av hans euroskeptiska valkampanj inför det polska presidentvalet, där han fortsätter att beskriva EU som en ”ockupationsmakt” och lägger särskilt sort fokus på att attackera vad han betraktar som överstatliga ingrepp i nationella beslut. I opinionsundersökningar har Braun dock endast mellan 1 och 3 procent av väljarstödet, vilket gör hans chanser att bli president högst osannolika.

Händelsen inträffade efter EU-parlamentets beslut att upphäva hans parlamentariska immunitet, vilket gör det möjligt att åtala honom för en incident i december 2023. Då använde Braun en brandsläckare för att släcka judiska hanukkialjus i den polska riksdagen – en handling som väckte stor uppmärksamhet.

– De människor som deltar i denna sataniska kult borde skämmas, deklarerade han i samband med denna händelse.

Nya Dagbladet uppmärksammade också Braun i början av året när han under EU-parlamentets årliga minnesstund för förintelsens offer istället valde att rikta fokus mot det pågående folkmordet i Gaza, men blev kort därefter utsläpad ur lokalen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Klaus Schwab utreds för korruption – av egna globalistorganisationen

Globalismens framfart

publicerad 24 april 2025
– av Redaktionen
Schwab förnekar alla anklagelser - och hotar att stämma styrelsen om de går vidare med utredningen.

Medlemmar i styrelsen för det ökända World Economic Forum bekräftar att man inlett en formell utredning mot grundaren Klaus Schwab.

Visselblåsare anklagar globalistforumets frontfigur för omfattande korruption – han ska bland annat ha använt organisationens pengar för privata kontantuttag, massage, nätter på lyxhotell och dyra utlandsresor.

Under gårdagen avgick Schwab med omedelbar verkan efter att ha lett maktorganisationen i Davos ända sedan 1971. Skälet uppges vara att en visselblåsare i ett brev slagit larm om omfattande ekonomiska och etiska missförhållanden – där 87-åringen och hans fru anklagas för att systematiskt bekosta sina exklusiva privatliv med organisationens insamlade pengar.

Exempelvis ska Villa Mundi, som ligger nära WEF:s huvudkontor i Genève, ha använts privat av Schwab-familjen – trots att den köptes in för motsvarande en halv miljard kronor av organisationens pengar.

Utöver diverse lyxkonsumtion ska Schwab också behandla sina medarbetare på ett oacceptabelt sätt – enligt uppgift har kvinnor i hans närhet behandlats särskilt illa.

Anklagelserna har bedömts som så grova och allvarliga att Schwab nu utreds av den organisation han själv grundade en gång i tiden – och styrelsen bekräftar att man kallat in flera juridiska experter för ändamålet.

I ett uttalande säger WEF att man förvisso ”tar anklagelserna på allvar” – men är samtidigt noga med att betona att dessa ännu är obevisade och att man ”vill vänta på utredningens resultat innan man lämnar ytterligare kommentarer”.

Hotar att stämma styrelsen

Klaus Schwab nekar själv till alla anklagelser och hävdar att de är helt ogrundade. Han påstår att han inte alls har förskingrat forumets tillgångar och har även hotat med att stämma styrelsen om de väljer att gå vidare med utredningen.

I sammanhanget kan nämnas att Schwab allmänt brukar räknas som en av världens mest profilerade globalister och teknokrater – och Nya Dagbladet har genom åren uppmärksammat hans förehavanden i en lång rad artiklar.

Han har många gånger uppmärksammats som ett skräckexempel på den internationella elitens planer för världen – bland annat i samband med att han förkunnat att hans lärjungar ”penetrerat världens regeringar” eller att ”den fjärde industriella revolutionen kommer att leda till en sammansmältning av våra fysiska, digitala och biologiska identiteter”.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Norske ex-ministern tar över World Economic Forum

Globalismens framfart

publicerad 21 april 2025
– av Isac Boman
WEF-ledaren Børge Brende sitter också i Bilderberggruppens styrkommitté.

Efter nästan 54 år väljer den 86-årige globalisten och teknokraten Klaus Schwab nu att avgå som verkställande ordförande för maktnätverket World Economic Forum. Den nye ledaren som nu gradvis ska stiga fram blir istället Norges tidigare utrikesminister, tillika Bilderbergtoppen Børge Brende.

World Economic Forum har utvecklats till att bli en av världens främsta maktkonferenser där politiska ledare, lobbyister, mediemoguler, bankirer, företagare och andra makthavare samlas för att diskutera världsläget och komma fram till vilka agendor man ska fokusera på.


Artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 22 maj 2024.


Schwab grundade forumet 1971 och har länge varit dess främsta ansikte utåt. Han har också blivit en djupt impopulär figur och starkt förknippad med den ultraglobalistiska och teknokratiska rörelsen som en följd av de policyer man förespråkat. Han har själv även återkommande skrutit över det inflytande hans nätverk har och hur hans adepter ”penetrerat” regeringar särskilt i Västvärlden och påverkat den politik som bedrivs.

– Jag måste säga att när jag nämner våra namn som fru Merkel och till och med Vladimir Putin, och så vidare. Alla har varit Young Global Leaders på World Economic Forum. Men det vi är väldigt stolta över just nu är den unga generationen som premiärminister Trudeau, Argentinas president och så vidare, att vi penetrerar regeringarna, berättade han stolt 2017.

– Jag var på en mottagning för premiärminister Trudeau och jag borde veta att hälften av hans regering eller till och med mer än hälften av hans regering är från World Economic Forums Young Global Leaders, fortsatte han.

Schwab har fått hård kritik också för att hans organisation ekonomiskt gynnat olika privata företag som är kopplade till Schwab och hans familj.

 

Bilderberg och Høyre

Schwab kommer dock inte att helt lämna WEF, utan tillträder en ny roll som ”icke verkställande” styrelseordförande för forumet.

Organisationen har genomgått en planerad styrningsutveckling från en grundarstyrd organisation till en organisation där en ordförande och styrelse tar fullt verkställande ansvar”, skriver WEF i ett uttalande.

Hans efterträdare Børge Brende har suttit i WEF:s ledning sedan 2017 och sedan en tid tillbaka ansvarat för mycket av den dagliga verksamheten.

Justin Trudeau, Klaus Schwab och Børge Brende. Foto: World Economic Forum/Benedikt von Loebell/CC BY-NC-SA 2.0

Brende, som har en lång bakgrund i norska Høyre, har bland annat varit landets utrikesminister, miljöminister samt närings- och handelsminister. Han sitter även som medlem i Bilderberggruppens styrkommitté, ett annat av Västblockets mest betydande maktforum.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.