Det kinesiska kommunistpartiet anklagar nu Nato för ”förtal” och att de omfattande militära upprustningar man gör, bland annat med ökad militär närvaro i Afrika, ska betraktas som defensiva.
Bakgrunden är vid sidan av Kinas ökade militära närvaro i Afrika att man även gått ut med att man planerar att utöka sin kärnvapenarsenal – någonting som enligt Nato hotar den ”regelbaserade internationella ordningen”. Detta är första gången som Nato offentligt valde att fokusera på Kina och peka ut landet som ett potentiellt hot mot omvärlden.
Från kinesiskt håll svarade man snabbt och deklarerade att den kinesiska militära strategin är ”defensiv till sin natur” och man uppmanade samtidigt Nato-ledarna för att ”lägga mer av sin energi på att uppmuntra till dialog” istället för att utmåla Kina som ett hot.
– Vår strävan efter försvarsmässig och militär modernisering är berättigad, rimlig, öppen och transparent, menar en kinesisk talesperson i ett uttalande.
Vidare kräver man att Kinas militära upprustning bedöms på ett ”rationellt sätt” och att Nato slutar använda ”kinesiska legitima intressen och rättigheter som en ursäkt för att manipulera blockpolitik, skapa konfrontationer och ge bränsle åt geopolitisk konkurrens”.
Samma dag som Kina gjorde utspelen mot Nato passade man också på att flyga 28 militärplan över Taiwans luftrum – det femte militära intrånget bara den här månaden och det mest omfattande hittills.
Nato menar vidare att Kinas brist på transparens och flitiga användande av desinformation oroar militäralliansen. Militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg betonade att man inte önskar något kallt krig med Kina men att man ser stora problem med landets militära utveckling.
Noterbart är att Kina i dagsläget har världens största armé med över två miljoner aktiva militärer. Därtill har man storsatsat på att bygga och köpa in modern militär teknologi i form av helikoptrar, fartyg, flygplan och missiler och på att bygga strategiska militärbaser, bland annat i Afrika.