Katalaner röstade för självständighet

Efter gårdagens folkomröstning står det nu klart att partier som vill separera Katalonien från Spanien blev de stora segrarna. Nu sprids det nytt hopp om en katalansk självständighet från Spanien bland folket.

publicerad 28 september 2015

Frågan om huruvida Katalonien ska bli en egen nation fri från spanskt inflytande har varit uppe för debatt i många år. Söndagens folkomröstning var den största sedan Spanien blev en demokrati på 1970-talet. Totalt deltog 77 procent av de dryga fem miljoner röstberättigade katalanerna i omröstningen, åtta procentenheter fler än den folkomröstning som hölls för ett år sedan.

När rösterna hade räknats på måndagsmorgonen stod det klart att självständighetspartierna får en klar majoritet i det katalanska parlamentet. Sammanlagt 72 av 135 mandat tillhör koalitionen Junts pel Sí och vänsterpartiet CUP, som alla vill se ett självständigt Katalonien.

Ikväll har två sidor vunnit. Både ja-sidan och demokratin, förklarade regionens president Artur Mas, ledare för koalitionen Junts pel Sí, på söndagskvällen.

Men än har inte katalanerna någon formell självständighet från Spanien. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har öppet kritiserat folkomröstningen och säger att man kommer att hindra katalanerna från att bryta sig loss eftersom han menar att det strider mot Spaniens konstitution.

Brittiska Sky News spekulerar i att den spanska regeringen nu kan tänka sig att kompromissa med Katalonien genom att införa ett för Katalonien gynnsamt skattesystem samt lagar som skyddar katalanernas språk och kultur bättre.

Fakta: Katalonien

Katalonien är en autonom region i nordöstra Spanien med 7,6 miljoner invånare. Katalonien omfattar de fyra provinserna Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona där även huvudstaden med samma namn ligger.

Den autonoma regionen Katalonien domineras ekonomiskt av Barcelona, Spaniens näst största stad och mittpunkten i en starkt urbaniserad region.

Regionen har omväxlande haft självstyre alternativt upplevt nationalistisk självständighetskamp (ofta till följd av kulturell förföljelse).

 

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!