I Kalifornien vill man fasa ut all gasvärme i hushållen från och med 2030. Detta för att till stor del minska de negativa effekterna som orsakas av luftföroreningar.
I delstaten Kalifornien i USA har man påbörjat en process för att fasa ut gaseldade värmepannor och element. I ett förslag, som godkändes enhälligt av myndigheten California Air Resources Board tidigare i veckan, vill man förbjuda all ny försäljning av apparater som drivs med gasvärme från och med 2030, rapporterar Los Angeles Times.
– Vi måste vidta alla åtgärder vi kan för att uppfylla våra åtaganden att skydda folkhälsan från de negativa effekterna av luftföroreningar, sade styrelseordförande Liane Randolph. Det kommer att leda till minskade utsläpp hos många låginkomsttagare samt i missgynnade samhällen som upplever högre nivåer av luftföroreningar.
Detta innefattar dock inte gasspisar, men däremot har man i flera städer redan börjat avveckla sådana i exempelvis nya byggnader.
Förslaget är en del av flera åtgärder som staten påbörjat för att minska sitt koldioxidavtryck samt för att följa federala luftkvalitetsstandarder, men Randolph menar att man behöver ta till fler åtgärder för att rensa upp.
– För att verkligen uppfylla ozonstandarden behöver Kalifornien mer federala åtgärder för att rensa upp skadliga dieselföroreningar från främst federalt kontrollerade källor som lokomotiv och fartyg samt flygplan, som alla är koncentrerade i samhällen som fortsätter att bära bördan för den dåliga luftkvaliteten.
Eftersom staten idag får 40 procent av sin energi från fossila bränslen kommer man i nuläget inte att eliminera koldioxidutsläppen, men det är något man siktar på till 2045.
Förslaget om att fasa ut apparater med gasvärme är dock inte helt spikat ännu utan kommer att genomgå en slutlig omröstning under 2025.