Internationella brottmålsdomstolen ICC öppnar kontor i Kiev

Kriget i Ukraina

publicerad 18 september 2023
- av Jan Sundstedt
Internationella brottmålsdomstolen ICC inviger sin nya utpost i Kiev tillsammans med Ukrainas riksåklagarmyndighet.

Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin lät i förra veckan meddela att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) öppnar ett fältkontor i Ukrainas huvudstad Kiev, något som beskrivs som ett led i domstolens strävan att “ställa ryska styrkor till svars för eventuella krigsbrott”.

Initiativet kommer efter att ett internationellt kontor med särskilt ansvar att utreda Ryssland för påstådda krigsförbrytelser i mars invigdes i Haag, något som Kiev vid tillfället benämnde som ett “historiskt första steg mot en tribunal för Moskvas ledarskap”.

I dag tar vi ett avgörande steg på vår resa mot att återställa rättvisan, kommenterade riksåklagaren Andriy Kostin förra veckans beslut på sociala medier.

Internationella brottmålsdomstolens fältkontor har öppnat i Ukraina, det största ICC-kontoret utanför Haag. Nu kommer vårt samarbete att bli ännu mer effektivt och ändamålsenligt, säger Kostin till The Kyiv Independent.

Tillsammans med hela den civiliserade världen förenas vi av ett mål – att säkerställa att angriparen hålls ansvarig för alla de brott som begåtts, tillade han.

ICC har sedan tidigare meddelat att man utreder eventuella krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten som begåtts av ryska styrkor under kriget i Ukraina. Man har även utfärdat en arresteringsorder för Rysslands president Vladimir Putin med anledning av förflyttning av ukrainska barn till Ryssland.

Domstolen har i nuläget inte uttalat sig om man även kommer att undersöka eventuella ukrainska krigsbrott från sin nya utpost i Kiev. Bland andra Amnesty har sedan tidigare dokumenterat att ukrainska styrkor systematiskt använt mänskliga sköldar i krigföringen, något som framgick i en uppmärksammad rapport som släpptes i augusti förra året.

Fakta: ICC

Internationella brottmålsdomstolen, (eng. International Criminal Court), etablerades 2002 som en internationell domstol och en permanent tribunal för att åtala personer för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser enligt Romstadgan. Tribunalen har sitt säte i Haag, Nederländerna, men regelverket för ICC tillåter att den kan hålla sammanträden var som helst.

123 länder har i nuläget skrivit under Romfördraget som konstituerar domstolen, vilket dock inte inkluderar stormakter som USA, Ryssland, Indien och Kina och heller inte Ukraina. USA var från början en av undertecknarna men drog sig ur 2002 efter att det bland annat stod klart att man i detta fall hade varit tvungen att stänga sina fångläger runtom i världen, däribland det mest beryktade i Guantánamo, Kuba.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!