Här mörkar SVT vittnesmålen om krigsbrott vid Azovstal

Desinformationen i medierna

publicerad 6 maj 2022
- av Markus Andersson
Natalia Usmanova (infälld bild tv) berättar om grova krigsbrott vid Azovstal (bakgrunden), något som dock inte framgick i inslaget i SVT.

En kvinna vittnar om hur ukrainska soldater låst in civila, hotat dem till livet och vägrat evakuera dem från det av ryska styrkor belägrade stålverket Azovstal. När skattefinansierade SVT publicerar delar av en intervju med kvinnan nämns dock inte detaljerna om övergreppen av de ukrainska styrkorna.

Ett stort antal soldater och civila uppges fortfarande befinna sig vid stålverket Azovstal i östra Ukraina, och som sedan en tid tillbaka är under belägring av den ryska armén. Många av de ukrainska soldaterna ska vara från den ökända Azovbataljonen.

Västerländska mainstreammedier har frekvent rapporterat att många civila sitter fast i Azovstal och att de riskerar att dödas av ryska beskjutningar – men den exakta bakgrunden till varför åtminstone ett par hundra civila fortfarande befinner sig på samma plats som tusentals stridande ukrainska soldater har inte förklarats djupare.

Ukrainska styrkor har redan sedan krigets start anklagats för att använda civila som mänskliga sköldar. Vittnesmålet från en kvinna, som med hjälp av FN och Röda Korset lyckats lämna stålverket, tyder på att denna typ av anklagelser inte enbart är rysk propaganda som Ukraina och Väst vill göra gällande.

Natalia Usmanova, 37, berättar att hon arbetade på stålverket och sökte skydd i dess skyddsrum tillsammans med sin familj när de ryska styrkorna närmade sig. I en Reuters-intervju som SVT publicerat delar av berättar hon hur civila inte släpptes ut när de ville lämna Azovstal – med motiveringen att de då skulle dödas av ryska soldater och att de ukrainska styrkorna ”inte vågade” släppa ut dem. Hon berättar också om sitt mående och om vardagen i bunkern under stålverket.

Fria Tider noterar att ett flertal väsentliga detaljer från kvinnans vittnesmål inte finns med i den av SVT publicerade intervjun och hur kvinnan i ett annat klipp som filmats av en annan kamera, samtidigt som Reuters-intervjun pågick, berättar om hur de ukrainska soldaterna låst in civila i burar och hur de hotat att döda dem.

– De satte oss i en bur, de släppte inte ut oss. De kom och hotade oss: “Vi kommer att begrava er här”.

– Inte alla, vissa av dem hotade oss. Andra var normala. Sedan sade de: “Oroa er inte, de bryr sig om er. De kommer att förhandla för att se till att ni släpps”. Men vi trodde inte längre på det. Ibland hörde vi på radio om en grön korridor, vilket innebar att vi skulle bli evakuerade. Men de satt bara i bunkern och låtsades som ingenting, och vaktade utgångarna så att ingen kunde ta sig ut, berättar hon vidare och påpekar även att de soldater som var mest hotfulla bar Azovbataljonens symboler.

Enligt Usmanova vaktades de civila ”dygnet runt” så att de inte kunde fly och hon säger också att hon tror att många av soldaterna tog sig till Azovstal just i syfte att gömma sig bakom civila som mänskliga sköldar. Hon uppger vidare att hon och hennes familj tappat förtroendet för den ukrainska staten och att man är mycket tveksamma till att man vill återvända till landet när kriget är över.

Fria Tider noterar att även Schibsted-tidningen Aftonbladet har skrivit om Usmanova och att inte heller de nämner någonting om dessa övergrepp som står i strid mot vedertagen krigsrätt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!