IAEA hackas pga Israels atomprogram

publicerad 30 november 2012

FN: s Internationella atomenergiorgan, IAEA, har bekräftat att en av deras servrar har blivit hackad. En tidigare okänd grupp publicerade kontaktuppgifter till mer än 100 experter som arbetar med IAEA och uppmanade dem att agera mot Israels påstådda atomprogram.

Gruppen som kallas Parastoo, persiska för svalan, publicerade namnen tillsammans med meddelandet ”Parastoo Hacks IAEA” den 25 november.

”Israel äger en praktisk kärnvapenarsenal, knuten till en växande militär kraft och de har inte skrivit under några internationella nedrustningsavtal ”, skrev gruppen och krävde att experterna skulle skriva under ett upprop för en ”öppen IAEA-utredning ” kring verksamheten på Israels kärnforskningscenter Negev i utkanten av staden Dimona.

Det är en utbredd uppfattning att Israel har kärnvapen, men Israel har aldrig bekräftat eller förnekat detta faktum. Tel Aviv intar dock en aggressiv hållning mot Iran och hävdar att dem strävar efter att skapa massförstörelsevapen och beskriver den islamiska republiken som det största hotet mot Mellanöstern.

Teheran har starkt förnekat alla anklagelser och insisterar på att landets kärnenergiprogram är fredligt.

IAEA:s taleskvinna Gill Tudor sade att IAEA ”djupt beklagar offentliggörandet av information stulen från en gammal server.”  Hon tillade att servern hade stängts för en tid sedan och att experter hade arbetat för att eliminera alla ”möjliga sårbarheter”  redan innan den blev hackad.

Israel är den enda kärnvapenmakten i Mellanöstern och bedömare beräknar att de förfogar över ca 300 kärnvapenstridspetsar med en räckvidd på flera hundra mil.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.