Hillary Clinton: ”Putin hatar demokrati”

Det nya kalla kriget

publicerad 25 september 2023
- av Isac Boman
Enligt Hillary Clinton drivs Putin av ett hat mot Väst och demokrati.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hillary Clinton förlorade presidentvalet mot Donald Trump och har tidigare anklagat Ryssland och dess president Vladimir Putin för att ha manipulerat valet. Nu hävdar hon återigen att Ryssland ska störa det amerikanska valet 2024 – och påstår också att Rysslands ledare drivs av ett “hat mot demokrati” och västvärlden.

Det var när Clinton deltog i programmet Inside With Jen Psaki under söndagen som den tidigare utrikesministern och senatorn sa att hon var övertygad om att Putin ”lagt sig i” tidigare amerikanska val och att den ryske presidenten även kommer att göra så inför det kommande valet.

– Ryssarna har visat sig vara ganska skickliga på att blanda sig i och om (Putin) får en chans kommer han att göra det igen.

Amerikanska makthavare – särskilt motståndare till Donald Trump, har länge hävdat att Ryssland arbetat aktivt för att ”underminera” den amerikanska demokratin och allmänhetens förtroende för valprocessen samt förstärkt ”socio-ekonomiska slitningar” i landet. Det har också påståtts att Putin själv ska ha lett operationen för att påverka det amerikanska valresultatet – men några bevis för detta har aldrig presenterats.

– Hans modus operandi är att han hatar demokrati. Han hatar särskilt västvärlden, och han hatar särskilt oss, menar Hillary Clinton vidare.

Gammal krigsretorik

Offentliga uttalanden om att olika utländska ledare eller politiska grupper ”hatar demokrati” var under åren innan och efter millennieskiftet mycket vanligt förekommande bland amerikanska makthavare. Dessa påståenden användes bland annat som förklaringsmodell till varför regimer och befolkningar i Mellanöstern var negativt inställda till USA och deras imperialistiska politik.

När USA invaderade Afghanistan och Irak samt störtade ledarskiktet i dessa länder motiverades detta bland annat med att man skulle införa just demokrati.

Hillary Clinton menar vidare att Putins strategi är att ”skada och splittra” USA från insidan och att hans plan är att ”återinrätta det ryska imperiet”.

Därför måste alla amerikaner stå enade mot den ”auktoritäre diktatorn och hans apologeter” menar hon vidare och hävdar att de amerikaner som inte röstar som hon vill är en del av en ”krypande fascism” som är redo att lägga sin röst på ”wannabe-diktatorer”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!