Här är Finlands nya regering

publicerad 21 juni 2023
- av Isac Boman
Den nya regeringens samtliga ministrar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under tisdagen utnämndes Finlands nya regering formellt i riksdagen med det borgerliga Samlingspartiets Petteri Orpo som statsminister. Tillsammans med den nya koalitionen har man nu enats om ett regeringsprogram för de kommande fyra åren.

Totalt består regeringen av 19 ministrar, fördelade på Samlingspartiet med åtta ministerposter, nationalpopulistiska Sannfinländarna med sju ministrar samt liberala Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna med tre respektive en post.

Ett litet axplock ur regeringen Orpos program är bland annat att Finlands regering strävar efter att grunda någon form av Natobas i landet.

En rad ekonomiskt betonade åtgärder finns också med i programmet, där statens nuvarande spelmonopol bland annat ska upphöra redan 2026.

Den inhemska produktionen av så kallad utsläppsfri el ska utökas, vilket i första hand ska ske med hjälp av kärnkraft.

Biståndet ska på grund av det rådande ekonomiska läget stegvis skäras ned, dock utan att specificeras närmare. Finansiering till “hjälp till de mest sårbara grupperna” ska fortsättningsvis upprätthållas.

Alla nyfödda i Finland ska framöver också få ett aktiesparkonto med en symbolisk summa pengar tillsammans med andra gåvor från staten, en åtgärd man tänker ska främja långsiktigt sparande.

Det skattefinansierade mediehuset Yles opartiska ställning ska enligt regeringsprogrammet stärkas. Man kommer inte direkt att skära i Yles finansiering, men man fryser däremot indexförhöjningar.

Kraven på permanent uppehållstillstånd ska skärpas något, där man nu måste bo i Finland i minst sex år, avlägga språkprov, bevisa att man arbetat minst två år med bara kortare perioder som arbetslös och att man inte straffats för brott. Invandrare kommer heller inte längre ha samma rätt till socialskydd som fast bosatta medborgare.

En fast förbindelse över Kvarken, det vill säga mellan Vasa och svenska Umeå, ska utredas.

Elevernas mobilanvändning i skolor ska begränsas med en ny lag.

Fakta: Petteri Orpo

Petteri Orpo, född 1969, är statsvetare i grunden och har lett sitt parti sedan 2016 då han efterträdde finlandssvensken Alexander Stubb på posten. Mellan 2017 och 2019 var han Finlands vice premiärminister och har tidigare även innehaft positioner som finansminister, jordbruksminister och inrikesminister. I egenskap av Finlands finansminister har han också suttit i styrelserna för bland annat Världsbankens förvaltningsråd och EU:s finansieringsinstitut Europeiska investeringsbanken.

Orpo har också varit listad hos den globalistiska tankesmedjan World Economic Forum som en av deras "Young Global Leaders".

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!