Google hotar dra tillbaka sin sökmotor från Australien

publicerad 29 januari 2021
- av Sofie Persson
Austarliens premiärminister Scott Morrison.

Australiens regering kräver att Google ska dela med sig att sina annonsintäkter. Internetjätten är dock måttligt intresserad av att dela med sig och hotar istället att ta bort sin sökmotor från Australien.

Ett nytt lagförslag gör att Australien nu kräver att Google delar med sig av sina annonsintäkter från länkade nyheter. Google svarar genom att hota med att dra tillbaka sin sökmotor från Australien om lagförslaget blir verklighet. Det rapporterar AP News.

Vi svarar inte på hot. Australien skapar regler för saker du kan göra i Australien. Det görs av vårt parlament. Det görs av vår regering. Och så fungerar saker här i Australien, säger den liberale premiärministern Scott Morrison i en kommentar som citeras av AP.


Annonser:


Google har en liknande konflikt i Frankrike där de bland annat, mot sin vilja, gått med på att betala ersättning till vissa tidningar.

Om en online-plattform och ett nyhetsföretag under det australienska systemet inte kan komma överens om ett pris så kommer en förlikningskommitté enligt förslaget att bestämma priset. Googles motiv till att motverka detta är att man därmed skulle ha mindre kontroll över hur man behöver betala.

Om den här versionen av koden blev till en lag, ger det oss inget annat val än att ta bort Google sök i Australien. Det skulle vara dåligt både för oss och människorna i Australien, samt för mångfalden inom media och för mindre företagare som använder våra produkter varje dag, säger den verkställande direktören för Google, Mel Silva, till senaten.

Likt många andra länder dominerar Google även Australiens sökningar, med en andel på hela 95 procent, enligt Silva.

Även Facebook har tagit Googles sida i konflikten och har hotat med att ta bort nyheter från sidan i Australien om lagen blir verklighet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.