Den beryktade ungersk-judiske riskkapitalisten och globalisten George Soros fyller 93 i augusti. Nu ska han slutligen lämna över kontrollen över sitt finans- och lobbyimperium, värderat till cirka 25 miljarder dollar.
Ny chef för verksamheten blir 37-årige sonen Alexander, som till The Wall Street Journal betonar att han och hans far ”tänker på samma sätt” – men att han själv är ”mer politisk” än fadern.
Alexander Soros, som nyligen suttit i privata möten med Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva och Kanadas premiärminister Justin Trudeau, deklarerar bland annat att han likt sin far tänker fortsätta lägga stora summor pengar på att finansiera vänsterliberal politik.
Soros stiftelse Open Society Foundations, där Alexander numera är ordförande, skänker varje år så mycket som 1,5 miljarder dollar till olika politiska projekt och politiker – inte sällan kopplade till sådant som att stärka hbtq-lobbyn och att driva på för utomeuropeisk invandring till Västvärldens länder. Man har även uppmärksammats för att stärka grupper och projekt i miljön kring den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM.
Även vad gäller presidentvalet 2024 kommer Soros-familjen att gå in med stora summor pengar. Minst 125 miljoner dollar har avsatts för detta ändamål.
Alexander Soros började involvera sig i faderns projekt på heltid från och med 2015. Tidigare var det hans äldre bror Jonathan som sågs som den självklare arvtagaren, men denne lämnade verksamheten efter flera arbetsrelaterade konflikter med fadern. Alexanders engagemang i Soros-imperiet menar man bland annat ska ha lett till att man ökat sin finansiering av projekt i Latinamerika och lagt mer resurser på att få amerikanska vänsterväljare att gå till valurnorna. Jämfört med fadern lägger han också betydligt större vikt vid sin judiska identitet. Han har besökt Israel vid flera tillfällen och firar också de stora judiska högtiderna – något George Soros enligt uppgift inte gör.
Han berättar själv också att han är mer intresserad av amerikansk inrikespolitik än vad hans far är och att han just nu arbetar för att få Demokraterna att locka ännu fler latinamerikanska och svarta väljare att gå och rösta, samt att locka över republikanska anhängare.
– Vår sida måste bli bättre på att vara mer patriotisk och inkluderande. Bara för att någon röstar på Trump betyder det inte att de är förlorade eller rasister, säger han.
Alexander Soros beskrivs samtidigt inte som en lika självsäker och dominant talare som fadern. Hans kollegor menar att han är obekväm i mer offentliga sammanhang och föredrar att ha en mer anonym roll, något som skulle kunna göra att han kommer att gå mer under radarn jämfört med sin far som trivts i rampljuset trots att han frekvent pekats ut som systematiskt subversiv – av bland andra Ungerns premiärminister Viktor Órban.
– Alex kommer sannolikt inte att bli den syndabock som George Soros var för högern, menar Anthony Romero, chef för American Civil Liberties Union, en av de många organisationer som finansieras av Soros.