Företag får böta för “ojämställdhet”

publicerad 29 april 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


43 000 kronor i månaden. Så mycket skall ett franskt företag betala. Men det handlar inte om att de nekat kvalificerade kvinnor arbeten eller behandlat någon på arbetsplatsen illa. Istället kommer de att få betala beloppet varje månad tills att de kan presentera en jämställdhetsplan. Det skriver TCO-Tidningen.

Det andra företaget som är privatägt kommer undan med en engångssumma på 73 000 kronor med förklaringen att de nyligen bytt ägare.

Enligt uppgift är löneskillnaden på de båda arbetsplatserna i genomsnitt 4 300 kronor mellan män och kvinnor. Det framgår dock inte om kvinnorna har mindre kvalificerade arbetsuppgifter.

De ekonomiska sanktionerna som infördes 2012 innebär att alla företag med minst 50 anställda som inte presenterar en plan för hur kvinnolönerna ska komma ikapp männens tvingas böta en procent av sin lönebudget.

Det franska exemplet påminner om kravet att tvinga svenska företag att kunna presentera en “mångfaldsplan” på arbetsplatsen. Det heter ofta att kravet är att öka den “kulturella mångfalden” på en arbetsplats, men i praktiken har det ofta inte räckt med att den anställde talar flera språk eller utövar en annan religion än den typiskt kristna om denna haft en vit hudfärg.

Förespråkarna av dessa krav har egentligen sett en etnisk eller raslig mångfald som det primära målet. Således har t.ex. inte östeuropeiska invandrare kvalificerat sig som människor med “annan kulturell bakgrund” och därmed uppstår nya dimensioner av etnisk diskriminering.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!