Utrikes

FN-styrka lämnar Haiti

FN-trupper i Port-au-Prince, Haiti

På söndagen avslutade FN-styrkan Minustah officiellt sitt långa uppdrag på Haiti. Den fredsbevarande styrkan anlände till det fattiga och då politiskt instabila landet 2004.

Den har lyckats bidra till utvecklingen – men insatsen har också kantats av allvarliga skandaler. Världsorganisationen lämnar dock inte Haiti helt i samband med avvecklingen av Minustah. En betydligt mindre FN-mission kommer att ta över, med uppdrag att hjälpa landets regering med säkerhetsfrågor.
– Haiti är nu i ett läge där landet kan gå framåt och befästa den stabilitet som har uppnåtts, och arbeta för en fortsatt social och ekonomisk utveckling, säger Minustahs chef Sandra Honoré till FN:s nyhetstjänst.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!