EU har beslutat att fortsätta stötta Ukraina ekonomiskt och vill nu skicka 95 miljarder kronor till det krigsdrabbade landet som ett lån. Däremot är det ännu oklart hur lånet ska finansieras.
Under 30-31 maj samlas EU:s stats- och regeringschefer för extra insatta toppmöten angående bland annat kriget i Ukraina. Under måndagen kom man fram till att sanktionerna mot Ryssland bör fortsätta och att man ska förbjuda mer än två tredjedelar av den ryska oljeimporten, rapporterar AFP.
Med detta menar man att man ska strypa Rysslands ekonomi, där planen är att 90 procent av den ryska oljan ska vara förbjuden inom EU mot slutet av året, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
På måndagens möte gavs även förslaget att ge Ukraina ekonomiskt stöd i form av ett EU-lån på 95 miljarder kronor.
– Det är en viktig åtgärd för att landet ska undvika en statsbankrutt, sade statsminister Magdalena Andersson enligt Europaportalen.
Det är dock oklart hur lånet ska finansieras och EU-kommissionen har ännu inte gett konkreta förslag på hur betalningen ska ske. Andersson står dock fast vid att finansieringen ska garanteras av EU-staterna och inte vara en gemensam upplåning.
– Sveriges driver ju frågan om att den gemensamma upplåning som skedde för återhämtningsfonden under pandemin var en engångsföreteelse, menar Andersson.
Ett förslag på hur finansieringen ska gå till förväntas komma under onsdagen.