EU: människokärlek under tvång

EU:s inrikesministrar kunde på mötet den 16 juni inte komma överens om flyktingar i Grekland och Italien. De här två länderna är tvungna att ta emot de flesta olagliga migranterna från Mellanöstern och Afrika.

publicerad 19 juni 2015
De säger att de flytt ifrån krig, men majoriteten av alla som kommer är män. Kvinnor och barn har de lämnat bakom sig. Här demonstrerar de i Hamburg.

Omkring 100 000 flyktingar kom till Europa under det första halvåret 2015, varav nästan alla — till de här länderna. Under sommaren, medan det är för tidigt för stormsäsongen i Medelhavet, kommer flyktingflödet att öka ytterligare.

EU har lagt fram ett initiativ att fördela 40 000 migranter mellan de 28 unionsländerna för att minska belastningen på Rom och Aten, som redan har ekonomiska problem. Debatterna den 16 juni visade dock att bara tio EU-länder är redo att hjälpa — under vissa villkor.

EU-länderna har varierande åsikter i fråga om situationen med flyktingar och kvotsystemet, erbjudet av Europeiska kommissionen. Man har delat sig i två läger — å ena sidan Central- och Östeuropa, å andra sidan Västeuropa.

Polen har vägrat att ta emot migranter. EU tycker att Polen ska ta emot 2 500 flyktingar, medan Polen självt vill bestämma.

Slovakien, representerat av inrikesminister Robert Kalinak, har också protesterat mot kvotsystemet.

– Om vi accepterar flyktingkvoterna kommer det att betyda att vi ingår ett slags avtal med människosmugglare som transporterar flyktingar till Europa, påpekade Kalinak på mötet med journalister i Bratislava.

– En sådan massa flyktingar kan förstöra sociala system i Europa, säger den tjeckiske premiärministern Bohuslav Sobotka.

– Kvoterna är ingen bra lösning, det behövs tvärtom striktare gränskontroll. Tjeckien är emot kvoteringen.

Även Ungern har tackat nej till Europeiska kommissionens förslag. Landet tänker tvärtom skärpa sin migrationspolitik.

Det estniska parlamentet förkastade i fredags officiellt EU:s förslag som erkändes vara oacceptabelt. Landet är dock redo att frivilligt ta emot några flyktingar, i fall man själv får bestämma om antalet beroende på sin egen befolkning och rollen i den europeiska ekonomin.

Bulgarien, Rumänien, de övriga baltiska staterna, Spanien, Österrike är också missnöjda med EU-kommissionens planer.

Europeiska kommissionen vill göra åtgärden bindande. Men den skall först godkännas av länder, som finns representerade i Europeiska unionens råd, nämligen en kvalificerad majoritet som representerar 65 procent av EU-medborgarna. Kommer nej-rösterna att räcka för att blockera kvoteringen? En avgörande omröstning äger rum på EU-toppmötet i Bryssel i slutet av juni.

 

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!