EU förnyar regelverk för lobbyregister

publicerad 24 maj 2021
- av Sofie Persson

EU-institutionerna har enats om en förnyelse av deras så kallade “Öppenhetsregister”, vars uttalade mål är att skapa ökad transparens mellan de aktörer och individer som vill samverka med EU:s institutioner.

Öppenhetsregistret grundades 2011 och är en databas över organisationer som försöker påverka EU-institutionernas lagstiftnings- och beslutsprocesser. Efter en sluten omröstning 2019 beslutade EU-parlamentet att vissa länders EU-parlamentariker skulle bli tvungna att redovisa vilka lobbyister de träffade och hade möten med, och detta är alltså bakgrunden till öppenhetsregistret.

Enligt regelverket får parlamentarikerna och deras höga tjänsteman därtill enbart träffa lobbyorganisationer som har blivit godkända av EU.

Idag finns det hela 12 489 organisationer registrerade som genom lobbying vill få gehör för sitt specifika intresseområde, allt ifrån mindre organisationer till mer profilerade lobbygrupper som B’nai B’rith International, Open Society European Policy Institute, Google, World Jewish Congress och European Council on Foreign Relations.

Exempelvis den tidigare EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) har vittnat om att han blev kontaktad över 200 gånger i veckan av lobbyorganisationer och Jessica Stegrud (SD) har beskrivit lobbying som “en del av en parlamentarikers vardag”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!