Dugins dotter mördad i bilbomb

publicerad 22 augusti 2022
- av Isac Boman
Darya och Aleksandr Dugin.

Darya Dugina, dotter till den ryske ideologen och filosofen Aleksandr Dugin, har dödats i en bilexplosion. Det förmodas att det var Aleksandr, som i Väst frekvent beskrivits som ”Putins chefsideolog”, som var den egentliga måltavlan för attacken.

Explosionen ägde rum cirka 20 kilometer väster om Moskva och ryska myndigheter bekräftade snart att offret var Darya Dugina. Hon blev 30 år.

Att dottern mycket ofta brukade agera chaufför åt sin far och att det ska ha varit Dugins bil som sprängdes stärker också tesen att det var honom som attentatsmännen ville åt. Enligt uppgifter skulle Aleksandr Dugin åkt med sin dotter även vid detta tillfälle – men valde av oklar anledning att ta en annan bil istället.


Annonser:


Dugin som är geopolitiker och tidigare professor i sociologi har länge gjort sig känd som en mycket högljudd och stark kritiker av den förda politiken i USA och Väst. Han har, precis som sin dotter, belagts med flera västerländska sanktioner under kriget i Ukraina med motiveringen att de verkat för att ”destabilisera” regionen.

I västerländsk massmedia pekas Dugin ofta ut som en mäktig och inflytelserik skuggfigur som på olika sätt ska ha påverkat Vladimir Putins och hans innersta krets åsikter och uppfattningar i olika frågor. Han anges också vara arkitekten bakom en våg av ”rysk fascism” som påstås sprida sig i landet.

Kritiker menar dock att så inte är fallet, att Dugins politiska inflytande är tämligen begränsat och att hans påverkan på den förda ryska politiken av olika skäl tenderar att medvetet överdrivas och överskattas av västerländska politiker och massmedier.

Vem som faktiskt ligger bakom bilbomben som dödade Darya Dugina är oklart, men flera ryska politiska kommentatorer menar att det är Ukraina som arrangerat explosionen. Detta förnekas dock av den ukrainska regeringen.

– Jag vill betona att Ukraina naturligtvis inte har något med detta att göra, eftersom vi inte är en kriminell stat, till skillnad från Ryssland, och verkligen inte en terroriststat, säger Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj, i ukrainsk tv.

Enligt Podoljak är mordet på Dugina istället att betrakta som ett bevis på ”den pågående kampen om makt och inflytande mellan olika grupper i Ryssland”.

Noteras kan att även Darya Dugina var politiskt engagerad, bland annat i Eurasiska rörelsen som grundats av hennes far. Denna har som målsättning att skapa en eurasisk maktsfär fri från liberalism, och som inte styrs och kontrolleras av amerikanska intressen. Hon var också en uttalad anhängare av Rysslands president Vladimir Putin.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.