Drönarattack mot Moskva avvärjd – ingen skadad

Kriget i Ukraina

publicerad 24 juli 2023
- av Redaktionen
Turkisk drönare av typen Bayraktar TB2.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En drönarattack ägde rum i Moskva tidigt i morse. Ryska försvarsdepartementet beskriver händelsen som ett försök till terrorattack utförd av Kiev-regimen.

Enligt uppgifterna kom ingen människa till skada i samband med händelsen.

Två stridsdrönare kraschade mot byggnader, ej avsedda för boende, i Moskva tidigt under måndagmorgonen. Enligt ett uttalande från ryska försvarsdepartementet “avvärjdes Kievregimens försök att genomföra en terroristattack med två obemannade luftfarkoster mot anläggningar på Moskvas territorium”.

Enligt Moskvas borgmästare, Sergey Sobyanin, orsakade incidenten “ingen större skada”.

Attacken ska ha avvärjts med hjälp av elektroniska krigföringssystem, vilket innebär att drönarnas elektroniska utrustning störs ut i sådan grad att de kraschar.

Flertalet fragment från drönarna hittades på Komsomolsky Prospekt, i centrala Moskva. Trafiken i området blev därmed delvis begränsad och invånare uppmanades att planera alternativa rutter.

En av de kraschlandande drönarna träffade en byggnad som inrymmer kontoret för den franska detaljhandelskedjan Leroy Merlin.

Detta är inte första gången Moskva angrips av drönare – mest framträdande i detta sammanhang är drönarattacken mot Kreml som ägde rum i början av maj.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!