Dilma Rousseff ställs inför riksrätt

publicerad 12 maj 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Senaten i Brasilien beslutade under torsdagen att landets president Dilma Rousseff ska ställas inför riksrätt. Hon lämnar därmed över makten till vicepresidenten.

Som Nya Dagbladet tidigare skrivit har Brasiliens president Dilma Rousseff varit hårt åsatt av oppositionspolitiker för sina tvivelaktiga kopplingar till oljebolaget Petrobas och för att ha fuskat med statens finanser.

Med röstsiffrorna 55-22 röstade den brasilianska senaten under torsdagen för att president Rousseff ska ställas inför riksrätt, och därmed stängas av från presidentposten i minst ett halvår, rapporterar nyhetsbyrån AP.

De oppositionella grupperna anklagar Rousseff för att ha orsakat det ekonomiska kaos som Brasilien just nu befinner sig i. Hon ska ha dolt hur illa det egentligen var ställt med statens finanser.

Var det någon som trodde att vi skulle kunna återhämta oss till valet 2018 med denna regering? Omöjligt, säger José Serra, tidigare ledare för det oppositionella socialdemokratiska partiet.

Rousseff och hennes anhängare har kallat det hela för en statskupp och hotar med storskaliga protester och strejker.

Vicepresidenten Michel Temer blir tillförordnad president. Temer var tidigare allierad med Rousseff, men blev istället en av hennes främsta antagonister. Michel Temer har lovat att minska statens utgifter och privatisera marknader som idag är kontrollerade av den brasilianska staten.

Den brasilianska senaten har nu 180 dagar på sig att genomföra en rättegång och besluta om Dilma Rousseff ska stängas av permanent från presidentskapet i Brasilien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!