Storbritanniens mest välkända ”demografiska expert” hävdar att det är en ”positiv sak” för planeten att antalet födslar i landet fortsätter sjunka och har nått den lägsta nivån på 20 år.
Professor Sarah Harper, grundare och chef för Oxford Institute of Population Ageing och med en bakgrund som regeringsrådgivare samt i World Economic Forum Global Agenda Council on Ageing, säger att fallande födelsetal i väst är ”bra för vår planet”.
Hennes kommentarer kom efter att officiella siffror från Office for National Statistics (ONS) visade att det föddes 605 479 barn i England och Wales förra året, det lägsta antalet sedan 2002, skriver The Telegraph.
Det totala antalet födslar minskade med 3,1 procent jämfört med 2021 och är en del av en långsiktig nedgång i antalet födslar i Storbritannien och hela den utvecklade världen.
– Jag tycker att det är bra att världens höginkomstländer med hög konsumtion minskar antalet barn som de får. Jag är ganska positiv till det, deklarerar hon.
Akademikern anser att minskad fertilitet i rika länder ska bidra till att ta itu med den ”allmänna överkonsumtion vi har för närvarande”, vilken sägs ha negativ inverkan på planeten.
Harper, som tidigare varit ledamot i premiärministerns råd för vetenskap och teknik, menar att de sjunkande födelsetalen är ”oundvikliga” och att ”vi kommer att se mindre befolkningar i höginkomstländer framöver”.
– Det kommer att vara en trend under 2000-talet och det kommer faktiskt att vara bra för den allmänna överkonsumtion som vi har just nu och för vår planet.
Britain’s “top demographics expert” and former member of the WEF’s Global Agenda Council on Ageing, Sarah Harper, says population collapse “good for the planet” pic.twitter.com/CuhfPIx5Or
— ALX 🇺🇸 (@alx) August 22, 2023
Forskning har visat att rika länder tenderar att ha mycket större koldioxidavtryck än sämre bemedlade länder, eftersom rika människor har råd att köpa mer varor, resa mer och göra andra aktiviteter som genererar utsläpp – och det är också därför som professor Harper anser att det är positivt om det föds färre barn i dessa.
Samtidigt som det totala antalet födslar i Storbritannien minskat har andelen barn som fötts av kvinnor från länder utanför Storbritannien nått en rekordhög nivå.
Nästan vart tredje barn som föddes förra året föddes av mödrar födda utanför Storbritannien. Antalet födslar av kvinnor födda utomlands ökade med 3 600 på årsbasis och utgör nu 30,3 procent av alla födslar. Den tidigare toppnoteringen var 29,3 procent år 2020.
Om man räknar med pappan hade mer än vart tredje barn som föddes förra året minst en utlandsfödd förälder. I London var siffran två tredjedelar. Vanliga födelseländer för icke brittiska föräldrar är bland andra Indien, Rumänien, Pakistan och Afghanistan.
Antalet födslar är skilt från Storbritanniens fertilitetstal, som mäter förhållandet mellan levande födslar och kvinnor i fertil ålder. Detta kommer att publiceras senare under året, eftersom befolkningsuppskattningar för mitten av 2022 ännu inte släppts. Fertilitetstalet sjönk till rekordlåga 1,58 barn per kvinna under 2020 och återhämtade sig något till 1,61 2021.