Det blir som väntat banktoppen och Bilderbergveteranen Mark Carney som efterträder den hårt kritiserade Justin Trudeau som partiledare för Liberala partiet och därmed Kanadas nya premiärminister.
Carney, som tidigare varit riksbankschef för både Kanada och Storbritannien, har också en mångårig bakgrund som chef på investmentbanken Goldman Sachs samt även suttit i styrelsen för globalistiska World Economic Forums stiftelse.
Mark Carney var den stora favoriten inför Liberalernas interna omröstning i helgen och vann till slut 85,9 procent av partimedlemmarnas röster.
– Jag kommer att arbeta dag och natt med ett enda syfte, vilket är att bygga ett starkare Kanada för alla, lovade han efter valvinsten och passade också på att elda på konflikten med Trump-administrationens USA ytterligare.
– Amerikanerna – de vill ha våra resurser, vårt vatten, vårt land. Om de lyckas kommer de att förstöra vårt sätt att leva.
Donald Trump har vid upprepade tillfällen uttryckt en önskan om att Kanada ska upphöra att vara en självständig nation och istället bli en amerikansk delstat, och det är just de mycket ansträngda amerikansk-kanadensiska relationerna som banat vägen för Carneys makttillträde. Trots att han egentligen inte har någon politisk erfarenhet har han ändå lyfts fram som den som bäst kan hantera handelskriget med USA.
Bilderberggruppen och World Economic Forum
Mark Carney, som är ekonom i grunden, arbetade för Goldman Sachs i 13 år – på investmentbankens kontor i Boston, London, New York, Tokyo och Toronto. Redan 1988 fick han anställning på kreditriskavdelningen och fick med tiden mer prominenta uppdrag, där han sedermera kom att ansvara för skuldrådgivning till stater i Europa, Mellanöstern och Afrika.
1998 flyttade han till Goldman Sachs i New York, med ansvar för företagstransaktioner och fusioner, varefter flyttlasset gick till Kanada där Carney till slut utsågs till verkställande direktör för firmans avdelning för investment banking.
2003 lämnade Carney Goldman Sachs och började istället arbeta för Bank of Canada – fem år senare ledde han landets riksbank och utsågs 2013 till Storbritanniens riksbankschef – och innehade posten fram till 2020. Därefter har han arbetat som rådgivare till Justin Trudeau – bland annat under den kanadensiska nedstängningspolitiken under coronakrisen.
Liberalen har också stor erfarenhet av olika inflytelserika maktsällskap där han både suttit i styrelsen för Klaus Schwabs World Economic Forums stiftelse och besökt den ljusskygga Bilderberggruppens möten under flera års tid.
Under sin tid som bankchef har han också byggt upp en ansenlig privat förmögenhet och även om han inte kan tävla med de allra mest förmögna makthavarna bedöms han idag vara god för åtminstone 70 miljoner kronor.
Jämför klimatförändringar med covid
Carney har också en bakgrund som FN:s särskilda sändebud för klimatåtgärder och finanser, och har i diverse klimatalarmistiska utspel argumenterat för att världen måste gå samman för att motverka de påstådda klimatförändringarna – något som också påstås vara ”en enorm ekonomisk möjlighet” för privata aktörer.
– Ett av de största problemen är att man inte kan isolera sig från klimatet. Det är inte ett alternativ. Vi kan inte dra oss tillbaka och vänta ut klimatförändringarna, det kommer bara att bli värre, har liberalen tidigare sagt.
– När man tittar på klimatförändringarna ur ett mänskligt dödlighetsperspektiv kommer det att motsvara en coronaviruskris varje år från mitten av detta århundrade, och varje år, inte bara en engångshändelse. Så det är en fråga som vi måste ta itu med nu, hävdade han 2021.
Under coronatiden var den kanadensiska repressionen särskilt totalitär och makthavarna införde bland annat krigslagar för att bekämpa demonstranter som motsatte sig den hårdföra restriktionspolitiken i huvudstaden Ottawa. Andra fick sina bankkonton frysta och ett stort antal fredliga demonstranter frihetsberövades eller utsattes för våld av polisen.
Det kan noteras att allmänna val förväntas hållas i Kanada senare under 2025, och att det liberalkonservativa oppositionspartiet Kanadas konservativa parti hade fått störst väljarstöd om det varit val idag.
Trudeau – Schwabs lärjunge
Noterbart är att även den avgående premiärministern, Justin Trudeau, har mycket nära band till just World Economic Forum och har beskrivits som något av en lärjunge till grundaren Klaus Schwab.
Schwab har tidigare förkunnat att mänskligheten står inför ”en fjärde industriell revolution” som kommer att ”leda till en sammansmältning av våra fysiska, digitala och biologiska identiteter”, och särskilt Trudeau har prisats som en ultimat företrädare för denna världsordning.
– Jag kan inte föreställa mig någon som bättre (än Trudeau) skulle kunna representera den värld som kommer att bli resultatet av denna fjärde industriella revolution, sa Schwab redan 2016.