Danmark vill säkra gränsen mot Sverige

publicerad 14 augusti 2019
- av Isac Boman
Danmarks statsminister Mette Fredriksen.

Danska politiker undersöker efter nu huruvida det är möjligt att stärka upp gränsskyddet mot Sverige. Frågan har åter blivit aktuell efter sprängningen vid den danska skattemyndigheten i Köpenhamn den 7 augusti och att en svensk medborgare häktades för dådet.

Statsminister Mette Fredriksen förklarar för TT att Danmark inte är intresserade av att importera den här typen av problem till landet.

– Det här får inte bli vardag i Danmark. Vi får inte vänja oss vid explosioner.

Huruvida planen är att sätta upp regelrätta gränskontroller eller om Fredriksen vill se andra konkreta lösningar är oklart. Klart är dock att två Malmöbor tidigt misstänktes för explosionen, en häktades snabbt och den andre är internationellt efterlyst.

Den efterlyste mannen ska enligt Ekstrabladet också tidigare ha varit aktiv i ett politiskt parti på vänsterkanten.

Ett par dagar efter sprängningen vid skattemyndighetens kontor så inträffade en explosion också vid en polisstation i Köpenhamn. Det är dock oklart om händelserna hänger ihop.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.