“CIA smugglade vapen till syriska rebeller från Libyen”

CNN avslöjar nu vilken roll CIA och Obamaadministrationen spelade den 11 september 2012 vid USA:s ambassad i Benghazi, Libyen, när terrorister gick till attack och dödade fyra amerikaner, varav en ambassadör.

publicerad 6 augusti 2013
- av Alexander Almqvist
Protester från den 4 maj i år mot Obamaadministrationens mörkläggning av vad som hände i Benghazi

22 CIA-agenter fanns vid USA:s ambassad natten den 11 september 2012. Varför och vad de gjorde där försöker nu CIA att dölja på allra kraftfullaste sätt.

Det bekräftar en källa med insyn inom CIA för CNN. Enligt källan vidtar CIA åtgärder för att aldrig låta sanningen om Benghazi läcka ut.

Smugglade luftvärnsrobotar
Sedan januari i år har vissa CIA-agenter, som deltog i byråns uppdrag i Libyen, utsatts för frekventa, månatliga lögndetektorstester. Anledningen är enligt källan att försöka kväva informationen om att CIA-agenterna under stort hemlighetsmakeri hjälpt till att smuggla luftvärnsrobotar från libyska vapenförråd genom Turkiet till syriska rebeller.

Men det är ytterst ovanligt att agenter ska utsättas för lögndetektorstester på så kort basis. Det menar den förre CIA-agenten och nuvarande CNN-analytikern Robert Baer.

– CIA:s anställda utsätts vanligtvis för lögndetektorstester vart tredje eller fjärde år. Aldrig mer än så, säger han till CNN.

Gaddafis vapen i händerna på rebellerna
Ambassadören Chris Stevens, som dog i attacken i Benghazi, genomförde sitt sista möte den 11 september 2012 med den turkiska generalkonsulten Ali Sait Akin. Enligt en källa till Fox News befann sig Chris Stevens i Benghazi för att förhandla fram en vapentransfer, ett försök att få SA-7 missiler (luftvärnsrobotar) ur händerna på “libyska extremister”. Men egentligen var det bara en ursäkt för att få sända vapen till Den Fria Syriska Armén och rebellerna i landet som krigar mot presidenten Bashar al-Assad.

CIA genomförde en samlad insats för att försöka spåra upp och hitta luftvärnsrobotar, sade USA:s dåvarande utrikesminister Hillary Clinton. Enligt The Inquisitr rörde det sig om sammanlagt 400 ton vapen som tillhörde Libyens förra president Muammar Gaddafi.

Det amerikanska utrikesdepartementet (UD) var även de inblandade i Benghazi-affären. I ett e-postmeddelande till CNN förnekar dock amerikanska UD att man tillsammans med CIA hjälpt att smuggla vapen till syriska rebeller.

Skyllde på islamister
Från början skyllde CIA och USA ifrån sig och påstod felaktigt (någonting som man senare tog tillbaka) att attacken mot ambassaden kom från radikala muslimer som visade sin vrede i samband med en demonstration mot den anti-muslimska filmen Innocence of Muslims. Och vips hade USA lyckats lägga över skulden på någon annan.

Enligt andra källor som Fox News talat med ska även flera samtal ha ringts från ambassaden och bett om förstärkning när terrorister attackerade ambassaden i Benghazi. Men utrikesdepartementet och Vita huset nekade militären att passera in i Libyen. Hillary Clinton ska ha varit den som var högste beslutsfattaren, inte presidenten Barack Obama, uppger källan till Fox News.

 

 

Alexander Almqvist
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!