Brittiska parlamentsanställda uppmanas ange ”transfoba” kollegor

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 17 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Westminsterpalatset - det brittiska parlamentets säte.

Personal i det brittiska parlamentet har uppmanats att åsiktsregistrera sina kollegor, ”identifiera transfobiskt beteende” och anmäla de kollegor som uppvisar påstått ”negativa beteenden” riktade mot transpersoner.

The Telegraph har tagit del av en 15 sidor lång pamflett som delats ut till hundratals anställda med administrativa roller i parlamentet och som ska ha varit i bruk internt under de senaste tre åren. Det framgår bland annat att personalen uppmanas ”lära sig att identifiera hur transfobiskt beteende ser ut och förstå att detta måste bemötas med en attityd av nolltolerans”.

Ett exempel på ”transfobiskt beteende” som lyfts fram är att en kollega vägrar att använda en transpersons föredragna pronomen eller namn och man tillägger här att dylikt beteende ”bör hanteras på ett lämpligt sätt”.

Av riktlinjerna framgår också att de anställda själva får välja vilka toaletter och omklädningsrum de ska använda – och att de då bör utgå från vad som bäst ”matchar deras könsidentitet”.

Det är ditt val och vi hjälper dig att få tillgång till de toaletter, duschar och omklädningsrum som känns rätt för dig vid den tidpunkten. Det kan hända att du har tillgång till både manliga och kvinnliga toaletter, vilket vi stöder”, står det att läsa.

Biologiska män får alltså använda kvinnornas toaletter och omklädningsrum om de så önskar – detta trots att könsseparerade omklädningsrum är en skyddad rättighet i landet sedan 2010.

Vidare uppmanas parlamentspersonalen säkerställa att ”transerfarenheter hyllas” och att ”transkollegor känner sig bekväma med att ta med sina autentiska jag till jobbet”.

Det framgår också att ”negativa beteenden” riktade mot transpersoner ”inte kommer att tolereras” – och om någon kollega uppvisar sådana bör detta anmälas omedelbart till parlamentets HR- eller mångfaldsavdelning.

Vi uppmanar dig att rapportera dem omedelbart så att de kan hanteras på lämpligt sätt”, står det att läsa.

Kate Harris, grundare av lobbygruppen LGB Alliance är mycket kritisk till riktlinjerna och menar att det är ”fullkomligt oacceptabelt i en liberal demokrati” att ”övervaka användandet av pronomen”.

Dessa riktlinjer är en handbok för aktivister som försöker göra två saker: låtsas att deras kultföreställningar tillhör normen och att isolera och utestänga alla som vägrar acceptera deras löjliga fantasier”.

En av parlamentets talesmän låter meddela att riktlinjerna snart ska ersättas av en uppdaterad version. Om anställda även framöver kommer att uppmanas att anmäla oliktänkande kollegor framgår dock inte.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!