Brittiska myndigheter skyddade prins Andrew

publicerad 21 september 2022
- av Sofie Persson
Prins Andrew, Virginia Roberts och Jeffrey Epsteins medhjälpare Ghislaine Maxwell 2001.

I en ny bok skriven av en tidigare advokat som arbetade med Epstein-fallet under 2019 avslöjas att prins Andrew inte samarbetade i utredningen och hur brittiska myndigheter skyddade prinsen.

Vi försökte ringa Buckingham Palace, och de var inte hjälpsamma. Skyddade de honom? Jag antar att någon gjorde det“, skriver Geoffrey Berman i sin bok.

Storbritanniens prins Andrew ska enligt flera uppgifter ha tillbringat mycket tid med avlidne pedofilen Jeffrey Epstein. Han blev också anklagad för våldtäkt på den då 17-åriga Virginia Giuffre (tidigare Roberts) som ska ha skett i samband med resor med Epstein.

Prins Andrew försökte få fallet ogiltigförklarat, men misslyckades med detta. Istället nådde båda parter en överenskommelse för att undvika rättegång, där prinsen medgav att betala ”en omfattande summa till den målsägandes välgörenhetsorganisation”, Andrews moder, nu avlidna drottning Elizabeth II, ska ha bidragit till att delfinansiera överenskommelsen eftersom hon var angelägen om att ”stryka ett streck över händelsen”.

Nu visar det sig att amerikanska myndigheter försökt fått kontakt med prins Andrew angående hans relation till sexförbrytaren Epstein när fallet var aktuellt 2019, men att brittiska myndigheter skyddade prinsen från att medverka i utredningen.

Det skriver Geoffrey Berman, en före detta advokat vid södra distriktet i New York (SDNY), i sin nya bok Holding the Line: Inside the Nation’s Preeminent US Attorney’s Office and its Battle with the Trump Justice Department, rapporterar The Guardian.

Berman, som arbetade med fallet, menar att man vid STNY försökte få kontakt med prinsen angående hans vänskap med Epstein och dennes partner Ghislaine Maxwell. Maxwell dömdes nyligen till 20 års fängelse för bland annat sexhandel av minderåriga och det framkom även nyligen att prinsen och Maxwell ska ha haft en intim relation. Prins Andrew uppgav att han skulle samarbeta i utredningen, men så blev det inte.

Två New York-åklagare ägnade ungefär två veckor åt att enbart försöka ta reda på vem hans advokater var“, skriver Berman. “Vi försökte ringa Buckingham Palace, och de var inte hjälpsamma. Vi försökte via justitiedepartementets attaché och statsdepartementet, utan lycka. När vi äntligen kom till hans advokater hade de bara massor av frågor”.

När Berman senare under 2020 sade till journalister att prins Andrew inte samarbetat under utredningen kom prinsens advokater och talade med åklagarna, men prinsen medverkade inte. Då försökte man istället tvinga prinsen att samarbeta genom en så kallad ”ömsesidig rättshjälp”, vilket har fungerat mellan USA och Storbritannien tidigare, men detta fungerade inte heller.

Vi kom absolut ingenstans. Skyddade de honom? Jag antar att någon gjorde det“, skriver Berman i boken.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!