Ghislaine Maxwell döms till 20 års fängelse

Jeffrey Epstein-fallet

publicerad 30 juni 2022
- av Sofie Persson
Pedofildömde Jeffrey Epstein tillsammans med Ghislaine Maxwell.

Ghislaine Maxwell, som dömdes förra året för bland annat sexhandel av minderåriga, har nu fått sin dom. 60-åringen tilldöms 20 år i fängelse rapporterar The Guardian, något som betraktas som relativt milt med tanke på att åklagaren yrkade på mellan 30 och 55 år.

Det jag ångrar mest i hela mitt liv är att jag lärde känna Jeffrey Epstein, menar Maxwell själv.

Det var i slutet av förra året som den avlidne pedofilen Jeffrey Epsteins flickvän och samarbetspartner Ghislaine Maxwell dömdes av New Yorks federala domstol. Maxwell dömdes då mot sitt nekande för fem av sex åtalspunkter för bland annat sexhandel av minderåriga, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Maxwells advokater menade att hon borde ha fått ett mildare straff än så, samtidigt som åklagaren yrkade på ett betydligt högre straff och menade att Maxwell borde ha fått mellan 30 och 55 år i fängelse.

Anledningen till att 60-åringen ändå fick ett relativt milt straff var att man yrkade på att hon borde bli dömd efter hur straffskalan var vid tiden då brotten begicks, vilket uppges vara mellan 1994 och 2004. Straffskalan för brotten hon begått låg betydligt lägre innan 2004 än vad de gör idag.

Maxwell hävdar själv att hon kände empati med offren.

Det jag ångrar mest i hela mitt liv är att jag lärde känna Jeffrey Epstein, sade Maxwell.

Jeffrey Epstein dömdes 2008 för sexköp till 13 månaders fängelse med tillåtelse att gå till sitt arbete utanför fängelset. I juli 2019 greps han igen men nu med misstankar om sexhandel av minderåriga. I augusti 2019 påträffades han död i sin cell.

Epstein var framförallt känd för sitt privatflygplan ”Lolita Express” – ökänt för sina sexorgier och transporter till Epsteins privata ö utanför New York där många minderåriga ska ha involverats i orgier och även utsatts för direkta övergrepp. Bland andra den tidigare presidenten Bill Clinton uppdagades ha åkt med flyget vid minst 27 tillfällen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.