Asylsökande satte eld på flyktingläger

publicerad 10 september 2020
- av Per Nordin
Flyktinglägret eldades upp.

Asylsökande som testat positivt för coronavirus accepterade inte att sättas i karantän. Istället satte de eld på flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos – ett läger som vanligtvis inhyser tusentals människor men som nu i princip har totalförstörts.

Enligt den grekiska nyhetsbyrån Ana sattes flyktinglägret i brand av uppretade migranter som inte fann sig i att placeras i karantän efter att de testats positivt för coronavirus.

Hjälporganisationen Stand by me Lesbos menar att lägret har totalförstörts av branden, som även spridit sig till den omkringliggande terrängen som också har eldhärjats svårt.

Exakt hur branden startade är inte helt klarlagt. Det är dock inte första gången som missnöjda boende försöker bränna när lägret, även om tidigare försök skett med begränsad framgång.

När branden bröt ut fanns det omkring 13 000 migranter i lägret som är byggt för att ta emot omkring 3 000 människor. Nu har tusentals människor flytt platsen och väntar enligt uppgift på att evakueras.

Inga personer rapporteras ha dött i branden, trots den stora förödelsen.

På Lesbos finns i dagsläget omkring 50 000 illegala migranter, på en ö med blott 90 000 invånare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!