1973 slog USA:s högsta domstol fast att den fria aborträtten var grundlagsskyddad. Ett läckt utkast visar nu att domstolen vill riva upp beslutet som man bedömer som felaktigt och överföra befogenheterna till varje delstat att besluta om sin abortlagstiftning.
I rättsfallet ”Roe v. Wade” som väckte stor uppmärksamhet i såväl USA som internationellt slogs det fast att fri abort ingår i den grundlagsskyddade rätten till privatliv, vilket innebar att ett flertal delstater fick revidera och liberalisera sin abortlagstiftning.
Enligt ett läckt utkast som vänstersajten Politico först tagit del av upphävs beslutet från 1973 och även domen i målet ”Planned Parrenthood v Casey” från 1992. I praktiken skulle det innebära att den federala aborträtten tas bort och att det istället blir upp till varje amerikansk delstat att själva lagstifta kring regler kring abort.
”Roe blev fel från första början… Vi anser att Roe och Vasey bör upphävas”, skriver domaren Samuel Alito i utkastet och gör tydligt att detta är domstolens uppfattning.
Han poängterar vidare att den amerikanska konstitutionen ”inte förbjudet medborgare i enskilda delstater att begränsa eller förbjuda abort” och att rättsfallen Roe och Casey ”fråntog delstaterna den rätten”.
”Vi upphäver nu dessa beslut och återbeviljar medborgare och deras invalda representanter makten att utöva den rätten”, fortsätter han.
Enligt Politico är det sannolikt att ungefär hälften av de amerikanska delstaterna kommer att införa begränsningar eller förbud av aborträtten i ett sådant scenario.
HD förväntas komma med sitt slutgiltiga officiella beslut i frågan i slutet av juni och innan dess kan utkastet i teorin komma att ändras.
Upphävandet av den fria aborträtten i USA porträtteras, särskilt av vänsterliberala debattörer, som en seger för den tidigare republikanske presidenten Donald Trump – eftersom det är tack vare hans utnämningar som den Högsta domstolen nu har en tydlig konservativ majoritet.
”Därmed kan Trump fira triumfer som högermannen som förverkligade vad konservativa och religiösa krafter i USA har eftersträvat i decennier”, skriver exempelvis Karin Eriksson på Bonniertidningen DN.
Det faktum att någon läckt interna dokument från USA:s högsta domstol får skarp kritik och New Jerseys tidigare justitieminister Peter Verniero menar att detta vittnar om “ett sorgligt steg mot politisering av domstolen”.