Forskare vid Lunds universitet utvecklar en forensisk talarjämförelse med hjälp av logopedi, AI, matematik och maskininlärning. Metoden ska hjälpa polisen att analysera ljudupptagningar i brottsutredningar.
Precis som fingeravtryck och DNA bär rösten unika egenskaper som kan kopplas till individer. Tal och röst påverkas av flera faktorer, såsom stämbandens storlek, munhålans form, språkbruk och andning. Medan de flesta kan uppfatta kön, ålder eller sinnesstämning hos en talare, krävs specialistkunskap för att objektivt analysera röstens unika mönster – ett område logopeder är experter på.
Polisen vände sig till Lunds universitet för hjälp med att analysera ljudupptagningar i en utredning. Förfrågan ledde till utvecklingen av forensisk talarjämförelse som en metod för bevisföring.
Polisen hanterar ofta ljudupptagningar där talaren är känd, men också inspelningar där syftet är att bekräfta eller utesluta en misstänkt.
– Det vi gör i nuläget är att låta tre bedömare, logopeder, analysera tal, röst och språk i inspelningarna för att sedan kunna jämföra dem. Vi lyssnar efter flera faktorer, till exempel hur personen i fråga producerar sin röst, artikulerar, verkar röra tungan och läpparna, säger Susanna Whitling, , logoped och forskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.
Både större datamängder och spjutspetsanalys
Antalet förfrågningar från polisen har ökat, vilket gjort det svårt för bedömare att hinna med alla inspelningar. För att hantera större datamängder har forskarna utvecklat AI-baserade metoder som kan identifiera relevanta ljudfiler, som sedan analyseras av experter.
– Genom att kombinera traditionell logopedisk perceptuell bedömning av tal röst och språk med maskininlärning, vill vi göra det möjligt, både att skanna stora mängder data och erbjuda spjutspetsanalys. Utifrån de träffar som AI sedan lyfter ut, kan experter göra en professionell bedömning, förklarar Whitling.
Vidare samarbetar forskarna med bland andra Andreas Jakobsson, som är professor i matematisk statistik, för att utveckla specialiserad mjukvara. Visionen är att ha en träffsäker och rättssäker talarjämförelse.
– Vi logopeder kan göra perceptuell bedömning och undersöka sannolikheten att två inspelningar innehåller samma persons tal, röst och språk. När man lägger till utveckling av specialiserad mjukvara för så kallad akustisk analys för exempelvis röstens frekvens, intensitet och tidsvariationer, så samarbetar vi med experter inom signalbehandling och maskininlärning.
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.
Matrix 8 Pro från Teuton Systems är en flaggskeppstelefon baserad på Googles Pixel 8 Pro-hårdvara, men levererad med det integritetsfokuserade operativsystemet GrapheneOS.
Resultatet är en smartphone som kombinerar kraftfull prestanda, robust konstruktion och enastående kamerakvalitet med marknadsledande säkerhet och integritetsskydd.
publicerad 4 mars 2025
Foto: Teuton Systems
Bild på den unikt konfigurerade Matrix 8 Pro-modellen från Teuton Systems med en rad uppsättning appar baserade på öppen källkod utan spårning och med hög integritet som ersätter Googles apputbud.
Här går vi igenom vad som gör Matrix 8 Pro unik – från dess avancerade hårdvara (inklusive det unika Titan M-säkerhetschippet) till GrapheneOS-fördelarna, den långa livslängden med uppdateringar till 2030, lovorden i recensioner samt de förinstallerade öppna alternativ som låter dig klara dig utan Googles appar.
Under skalet på Matrix 8 Pro sitter samma imponerande hårdvara som i Pixel 8 Pro. Telefonen drivs av det kraftfulla Tensor G3-chippet, har 12 GB RAM och en 6,7-tums OLED-skärm med hög upplösning och adaptiv 1–120 Hz uppdateringsfrekvens. Bygget känns gediget – ”Pixel 8 Pro [känns] som ett kvalitetsbygge med allt man kan önska sig av en telefon idag” enligt mobil.se.
Konstruktionen använder tåliga material som Gorilla Glass Victus 2 och är IP68-klassad för damm- och vattentålighet, vilket ger god hållbarhet för dagligt bruk.
Även kamerauppsättningen håller absolut toppklass. Matrix 8 Pro (Pixel 8 Pro) har en trippelkamera med bl.a. en 50 MP huvudkamera och högupplösta 48 MP ultravidvinkel- och tele-kameror. Bildkvaliteten placerar sig i det absoluta toppskiktet bland smartphones – foton var redan på “en från början väldigt hög nivå där vi höll fotokvaliteten bland de allra bästa mobilerna”, skriver Ljud & Bild i sitt test. Särskilt ultravidvinkelkameran har förbättrats avsevärt jämfört med föregångaren, med högre ljuskänslighet och skärpa.
En viktig del av Pixel-hårdvaran är också det dedikerade säkerhetschippet Titan M2. Detta är ett separat chip som skyddar känsliga data och verifierar operativsystemets integritet vid uppstart. Pixel-telefonernas inbyggda säkerhetschip (Titan M-serien) ger ”en robust skyddsnivå mot fysiska och programvarubaserade angrepp” vilket Matrix 8 Pro drar nytta av. Kombinationen av Titan M2 och GrapheneOS skapar en ovanligt säker mobilplattform där både hårdvara och mjukvara samarbetar för att skydda dina data.
Närbild på modellen och dess gedigna skärm, konstruktion och ”kamerabumpen” på baksidan där de kraftfulla kamerorna sitter med bland annat 5x optisk zoom, makro samt vidvinkelkameran.
GrapheneOS: Öppen källkod med integritet i centrum
Till skillnad från en vanlig Pixel levereras Matrix 8 Pro med GrapheneOS, ett öppet källkodsoperativsystem baserat på Android, men utan Google-komponenter. GrapheneOS är utvecklat med säkerhet och integritet som första prioritet. Eftersom systemet är frikopplat från Googles tjänster och appar finns inga inbyggda spårare – användaren får en ”privat och säker miljö” som minimerar data till tredje parter. Strikta integritetskontroller ger dig full kontroll över appars behörigheter, mikrofon, kamera, platsdata etc., vilket kraftigt minskar risken för avlyssning och övervakning.
GrapheneOS innehåller också en rad säkerhetsförbättringar utöver standard-Android, som stärkt sandboxing (appisolering) och minnesskydd, för att skydda mot både kända och okända hot. All kod är öppen källkod, vilket möjliggör oberoende granskning och transparens kring säkerheten – en stor fördel för den som värdesätter förtroende och insyn. Trots att GrapheneOS tar bort Google-delarna kan användaren fortfarande köra i princip alla vanliga Android-appar. De appar som absolut kräver Google Play-tjänster kan isoleras i en separat profil vid behov. I praktiken märker man knappt någon skillnad i användarupplevelse jämfört med en vanlig Android-telefon; ”att använda Matrix-mobilen är i princip identiskt med att använda en vanlig smartphone” enligt Teuton Systems egen beskrivning. Skillnaden ligger bakom kulisserna – i det betydligt högre integritetsskyddet och avsaknaden av onödig spårning.
Är du intresserad av Teuton Systems mobiltelefoner och andra integritetssäkra produkter? Välkommen att besöka hemsidan där du även når vår svenska telefonsupport.
Lång livslängd med uppdateringar till 2030
Matrix 8 Pro är byggd för att hålla länge, både fysiskt och mjukvarumässigt. Hårdvaran är kraftfull nog att möta behov under många år framöver, och tack vare GrapheneOS (och det utlovade långa stödet för Pixel-serien) kommer telefonen få OS- och säkerhetsuppdateringar åtminstone fram till oktober 2030 och sannolikt längre. Detta är högre än branschstandard – som jämförelse erbjuder de flesta Android-tillverkare kring 3–5 år. Det innebär att du i princip kan behålla din telefon länge om du så önskar utan att hamna på efterkälken säkerhetsmässigt. Faktum är att Pixel-, och därmed Matrix-serien har den längsta officiella supporttiden av alla Android-mobiler idag, i nivå med (eller längre än) Apple iPhone.
För användare av GrapheneOS är detta en stor fördel. Så länge Google förser enheten med drivrutiner och säkerhetspatchar kan GrapheneOS-projektet kontinuerligt släppa sina uppdateringar. Du får alltså det bästa av två världar: en säkrare Android-variant som ändå hänger med i alla viktiga bugg- och säkerhetsfixar under telefonens livstid. En telefon som Matrix 8 Pro innebär därmed en långsiktig investering – bra för både plånboken, miljön (färre enheter behöver bytas ut) och din säkerhet.
Premiummodellen Matrix 8 Pro från Teuton Systems.
Hyllad av experter och recensenter
Att Pixel 8 Pro (och därmed Matrix 8 Pro:s hårdvara) håller hög klass märks i recensionerna. Tekniksajten Ljud & Bild skriver att ”Pixel 8 Pro höjer ribban för konkurrenterna” och lyfter fram den enormt ljusstarka skärmen, förbättrade kameran och de utlovade åren av uppdateringar som några av telefonens största plus. Mobil.se gav Pixel 8 Pro betyget 86 %, där framförallt kamerorna, prestandan och den långsiktiga mjukvarusupporten imponerade. Även internationellt har modellen fått toppomdömen. PCMag berömmer Pixel 8 Pro för sin utmärkta byggkvalitet, fina skärm och långa support – man kallar den ”en av de mest attraktiva Android-telefonerna för den som vill behålla sin enhet länge”, tack vare kombinationen av suverän kamera och marknadens längsta mjukvarustöd.
Det råder med andra ord bred enighet om att Pixel 8 Pro/Matrix 8 Pro levererar en exceptionell helhetsupplevelse. Du får flaggskeppsprestanda, en av världens bästa mobilkameror, och dessutom tryggheten i att enheten är säkrad på djupet.
Fria app-alternativ till Googles ekosystem
För att erbjuda en komplett upplevelse utan Google inkluderar Teuton Systems ett urval av säkra, öppna appar som ersätter Googles standardappar. Vid leverans är Matrix 8 Pro förinstallerad med bl.a.:
Organic Maps – en kart- och navigationsapp som fungerar helt offline. Organic Maps är öppen källkod utan spårare, baserad på community-drivna OpenStreetMap. Du kan navigera, söka platser och få vägbeskrivningar utan att din position loggas av Google.
Aegis Authenticator – en säker tvåfaktorsautentiseringsapp för engångskoder (TOTP) som ersätter Google Authenticator. Aegis är gratis, öppen källkod och låter dig hantera dina 2FA-koder krypterat på enheten. Den stödjer backup/export och alla vanliga autentiseringsstandarder, så att du tryggt kan säkra dina inloggningar.
Bitwarden – en populär lösenordshanterare som håller dina lösenord krypterade i ett privat valv. Bitwarden är helt öppen källkod och använder end-to-end-kryptering för att skydda känslig information. Den kan smidigt ersätta Googles lösenordshanterare eller proprietära alternativ som LastPass, med stöd för flera plattformar och synkronisering.
Thunderbird – en kraftfull e-postklient från Mozilla som låter dig hantera alla dina e-postkonton i en app. Thunderbird är fri och öppen källkod och känd för att vara “funktionrik, pålitlig och säker” som e-postlösning. Genom att använda Thunderbird på mobilen slipper du webbgränssnitt och kan samla t.ex. Gmail, Outlook och ProtonMail på ett ställe – självklart utan annonser eller datainsamling.
FUTO Voice Input – ett integritetsvänligt alternativ till Google röstinmatning. FUTO Voice är en röst-till-text-app som körs helt lokalt på enheten utan att lagra eller skicka data till molnet. Den möjliggör bekväm röststyrning och diktering (t.ex. i meddelanden eller anteckningar) utan att Google lyssnar. FUTO Voice är öppen källkod och utvecklad specifikt med GrapheneOS-användare i åtanke för att ge högkvalitativ taligenkänning offline. (Företaget FUTO finansierar för övrigt integritetsprojekt som GrapheneOS, vilket understryker deras förtroende för plattformen.)
Tillsammans utgör dessa appar ett komplett ekosystem som respekterar din integritet. Du kan navigera, kommunicera och vara produktiv på Matrix 8 Pro utan att behöva några Google-tjänster. Skulle du ändå behöva något från Googles värld någon gång, kan du utnyttja GrapheneOS unika flerkontosystem – t.ex. skapa en separat profil med Play Store för en viss app, isolerat från din huvudsakliga profil. Men för de flesta användare räcker det långt med de fria alternativ som följer med, vilka dessutom ligger helt i linje med Teuton Systems öppenhets- och integritetsprinciper.
En mobilinvestering utan kompromisser
Teuton Systems Matrix 8 Pro med GrapheneOS representerar en ny typ av smartphone, där du som användare har kontrollen. Genom att kombinera världsledande hårdvara – prisad för sin skärm, kamera och prestanda – med världens säkraste mobil-OS får man det bästa av två världar. Det är en telefon som är “fri från systemet” men som låter dig leva fullt ut i systemet: all modern funktionalitet finns där, bara utan de onödiga bakgrundstjänsterna och snokandet.
Med sin långa livslängd, höga prestanda och integritetsskydd harmonierar Matrix 8 Pro perfekt med Teuton Systems filosofi om frihet genom teknik. Detta är mobilen för dig som vägrar kompromissa på varken funktion eller integritet – en seriös, premium smartphone som sätter din trygghet i första rummet.
Du hittar Matrix 8 Pro i listan över de andra mobilerna i Matrix-serien i Teuton Systems webbutik.
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.
Under åren som Julian Assange satt fängslad och isolerad tog teknikutvecklingen enorma steg framåt och AI-innovationer har blivit en självklar del av samhället.
Journalisten konstaterar samtidigt att det finns ett tydligt samband mellan AI och massövervakning och påpekar att tekniken redan idag används för att genomföra massmord och bombningar av civila.
Under hösten höll Wikieaks-grundaren, Julian Assange, inför Europarådets parlamentariker sitt första offentliga framträdande efter drygt fem års fångenskap på det ökända brittiska högsäkerhetsfängelset Belmarsh. Dessförinnan hade han tillbringat sju år på Ecuadors ambassad i London.
Assange medgav att han var djupt ärrad av sin tid i fängelse och isolering, som orsakats av USA:s mångåriga förföljelse efter att han genom Wikileaks publicerat material som avslöjade grova amerikanska krigsförbrytelser i Irak.
– Upplevelsen av att vara isolerad i åratal i en liten cell är svår att förmedla; den tar bort ens självkänsla och lämnar bara kvar den råa essensen av existensen.
– Jag är ännu inte fullt ut rustad för att tala om vad jag har utstått – den obevekliga kampen för att hålla mig vid liv, både fysiskt och psykiskt, och jag kan inte heller tala om mina medfångars död genom hängning, mord och medicinsk försummelse, fortsatte han.
Programmerare radikaliserades
Vid sidan av förföljelsen från USA och tiden i fångenskap talade Wikileaks-grundaren, som själv är mycket intresserad av teknik och har en bakgrund som programmerare, om den teknologiska utvecklingen som han menar är ett mer tveeggat svärd än någonsin.
– Jag är entusiastisk över en del av den utveckling som sker inom kryptografi. En del av denna utveckling ger alternativ till vad vi ser som en enorm maktkoncentration inom media i händerna på ett fåtal miljardärer, sa han och förklarade att det är med hjälp av kryptografi som Wikileaks har kunnat skydda sina system och sina källor.
– Annan teknik växte fram ur massövervakningskampanjerna och den stora smällen var Snowdens avslöjanden som radikaliserade ingenjörer och programmerare på många håll, som såg sig själva som historiens väktare för att skydda människors privatliv – inklusive kommunikation mellan journalister och deras källor, fortsatte Assange.
Massavrättningar med AI
Den andra sidan av den teknologiska utvecklingen bär samtidigt på stora faror och fallgropar enligt Assange – och han pekade bland annat på hur AI-teknik har kommit att användas för att genomföra lönn- och massmord.
NEW: JULIAN ASSANGE says ‘Artificial intelligence is being used for mass assassinations in Gaza’
“The majority of targets in Gaza are bombed as a result of artificial intelligence targeting.”
It has been revealed that Google provided the Israeli military with AI tools in… pic.twitter.com/hJYFdKdT8C
– När jag kommer ut ur fängelset, ser jag att AI används för att genomföra massmord. Där det tidigare fanns en skillnad mellan lönnmord och krigföring är de två nu sammanflätade. Där många, kanske majoriteten, av målen i Gaza bombas som ett resultat av artificiell intelligens.
– Kopplingen mellan AI och övervakning är viktig. AI behöver information för att komma på mål, idéer eller propaganda. När vi talar om USA:s AI för att genomföra massavrättningar är övervakningsdata från telefoner och internet nyckeln till att träna dessa algoritmer, förklarade han vidare.
”Mer vedergällning och självcensur”
Julian Assange avhandlade flera andra känsliga frågor under sitt anförande och betonade bland annat starkt att yttrandefriheten idag ”befinner sig vid ett mörkt vägskäl”.
– Jag ser mer straffrihet, mer hemlighetsmakeri, mer vedergällning mot den som säger sanningen och mer självcensur. Det är svårt att inte dra en linje från att den amerikanska regeringen korsade Rubicon genom att internationellt kriminalisera journalistik till det kyliga klimat för yttrandefrihet som nu råder.
– Den grundläggande principen är enkel: Journalister ska inte åtalas för att de gör sitt jobb, slog han fast.
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.
Apples röst-till-text-system har orsakat uppståndelse bland iPhone-användare. När ordet ”rasist” dikteras, visas kortvarigt ”Trump” innan det korrigeras – något som Apple nu uppger att man granskar närmare.
Teknik- och globalistjätten Apple säger sig arbeta febrilt med att åtgärda den suspekta buggen i företagets dikteringsfunktion. Buggen, som först uppmärksammades i tisdags, resulterar i att iPhone tillfälligt visar ordet ”Trump” när användare uttalar ”rasist” via röstinmatning, rapporterar bland andra amerikanska CNN.
Se videon ovan för att se hur en iPhone beter sig när NyD:s journalist talar in ordet ”Trump”.
Flera iPhone-ägare har rapporterat om och bekräftat den märkliga händelsen på sociala medier. Videor som demonstrerar felet har snabbt fått spridning, och väckt frågor om teknikens pålitlighet och eventuella politiska implikationer.
Apple medger buggen
Apple har i ett uttalande bekräftat problemet, och hävdar att det hela beror på en felaktig tolkning i taligenkänningsmodellen.
– Vi är medvetna om ett problem med taligenkänningsmodellen som driver Diktering och vi rullar ut en fix idag, säger en talesman för företaget.
Enligt Apple orsakas felet av att systemet felaktigt föreslår ord med fonetisk överlappning. Företaget hävdar att dikteringsfunktionen ibland visar ett felaktigt ord innan det snabbt korrigeras till användarens avsedda ord.
Som av en händelse uppmärksammades buggen dagen efter att Apple tillkännagivit en massiv investering på 500 miljarder dollar i amerikanska anläggningar och infrastruktur. Donald Trump har uppgett att han ser investeringen som ett resultat av sin tullpolitik.
Företaget fortsatt positiva till ”Woke”
Samtidigt röstade Apples aktieägare ner ett förslag om att avsluta företagets så kallade DEI-initiativ (”mångfald, rättvisa och inkludering”) som ofta sammankopplas med vänsterradikalism.
Händelsen markerar ytterligare ett problem för Apple sedan lanseringen av deras nya AI-system Apple Intelligence. Företaget tvingades nyligen avaktivera en funktion som sammanfattade nyhetsrubriker på grund av felaktigheter.
John Burkey, grundare av AI-startupen Wonderrush.ai och tidigare medlem i Apples Siri-team, uttrycker skepsis kring företagets förklaring.
– Det här känns som ett betydande spratt. Den brännande frågan är om detta introducerades i datan eller är inbäddat i koden.
Andra experter ifrågasätter Apples förklaring om fonetisk likhet mellan orden. Peter Bell, professor i talteknologi vid University of Edinburgh, menar att det är mer sannolikt att den underliggande mjukvaran har modifierats av en eller flera Apple-anställda.
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.
Elon Musks AI-företag xAI har lanserat den tredje generationens språkmodell Grok 3, som enligt bolaget överträffar konkurrenter som ChatGPT och Googles Gemini. Under en direktsänd presentation hävdade Musk att den nya modellen är ”maximalt sanningssökande” och tio gånger mer kapabel än sin föregångare.
Grok 3, som tränats med hjälp av 100 000 Nvidia H100-GPU:er på xAI:s Colossus Supercluster i Memphis, USA, beskrivs som en milstolpe inom artificiell intelligens. Modellen har enligt xAI en unik förmåga att kombinera logiskt resonemang med omfattande databearbetning, vilket demonstrerades genom att den skapade ett spel som mixar Tetris och Bejeweled samt planerade en komplex rymdresa från jorden till Mars under presentationen. Musk betonade att Grok 3 är designad för att ”söka sanningen, även när den krockar med politisk korrekthet” – en direkt kritik mot konkurrenter som han anser vara för censurerade.
Teknisk kapacitet och konkurrenskraft
Enligt uppgifter från xAI har Grok 3 presterat bättre än GPT-4o och Googles Gemini i akademiska tester, inklusive doktorsnivå i fysik och biologi. Modellen finns i två versioner: den fullskaliga Grok 3 och den lättare Grok 3 mini, som prioriterar snabbhet över noggrannhet. Dessutom introduceras funktionen DeepSearch, en AI-driven sökmotor som sammanställer information från hela internet till sammanhängande svar.
Tidiga tester av experter som Andrej Karpathy, tidigare AI-chef på Tesla, bekräftar att Grok 3 ligger i framkant inom logiskt tänkande, men han noterar också att skillnaderna mot konkurrenter som OpenAI:s o1-pro är marginella. Ändå är utvecklingstiden imponerande: xAI byggde sin superdator på åtta månader, jämfört med industristandardens fyra år, enligt Nvidia-CEO Jensen Huang.
xAI and Elon Musk shocked the world with mind blowing Grok 3 demos yesterday.
And people are already doing wild use cases with it.
Grok 3 släpps först till betalande användare av X (tidigare Twitter) genom Premium+-prenumerationen. En dyrare nivå, SuperGrok, ger tillgång till avancerade funktioner som obegränsad bildgenerering. Musk varnade dock under lanseringen att den första versionen är en ”beta” och kan innehålla fel – en uppmaning till tålmodighet.
Kritiken mot lanseringen har varit hård. Forskare och tech-experter ifrågasätter xAI:s benchmark-resultat, som de menar är svåra att verifiera oberoende. Andra pekar på risker med att träna AI på data från X, där felaktig information och skräpinlägg är vanliga.
Vissa experter, som AI-forskaren Findecanor, kritiserar också namnet ”Grok” – ett begrepp från science fiction som beskriver djup förståelse – och menar att det är missvisande för en modell som enligt dem saknar genuin insikt. Dessutom har Musks tidigare kontroversiella uttalanden om AI:s potentiella faror skapat skepticism kring hans egen plattform.
Framtidsvisioner
Trots kritiken satsar xAI stort. Företaget planerar att släppa Grok 2 som öppen källkod när Grok 3 stabiliserats, vilket skulle möjliggöra communitybidrag till tekniken. En röstfunktion och integrationer för företag via API är också på gång.
Samtidigt pågår en maktkamp inom AI-branschen. Musk försökte nyligen köpa OpenAI för 97 miljarder dollar, ett erbjudande som avslogs av vd:n Sam Altman, som beskrev det som ett försök att ”destabilisera” konkurrenten. Med Grok 3 positionerar sig xAI som en nyckelspelare i den globala AI-kapplöpningen – men frågan är om löftena kan infrias utan att öka polariseringen kring teknikens etik och pålitlighet.
Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012
Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.
Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.
NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.