Redaktionen har under drygt ett års tid arbetat med övergången från Windows till Linux och kan nu meddela att detta arbete är genomfört i hela produktionsmiljön. – Ett mycket viktigt skifte – både praktiskt och symboliskt, menar chefredaktör Markus Andersson.
Under våren 2018 började redaktionen att på allvar testa olika Linux-distributioner i produktionsmiljön. Med höga krav på produktivitet och användarvänlighet fanns mycket att ta hänsyn till i övergången från Windows. Dagligen skall ord- och bildbehandling, film- och ljudredigering, krypterade chatt och lagringstjänster och annat fungera friktionsfritt.
Ett centralt inslag är förstås att övergå till system som bygger på öppen källkod. Men övergången är också viktig rent symboliskt menar chefredaktören.
– Microsofts program är stängda och stelbenta. De vill inte att användarna skall ha någon kontroll över dem. När de undantagsvis lanserar något kostnadsfritt tar de betalt på bekostnad av din integritet. Vi vill inte ha med sådana aktörer att göra.
Microsoft har dessutom historiskt sett gjort stora kraftansträngningar för att motarbeta Linux och andra friare alternativ.
– Vi går in i en ny tidsålder och lägger förlegade och slutna system bakom oss. Mjukvara från Microsoft är inte aktuella i denna framtid. I den mån de till synes intresserar sig för projekt som bygger på öppen källkod är det ändå inte särskilt intressant då de ofta har någon baktanke med det som inte alls ligger i användarnas intresse. Deras förtroende är förbrukat, säger Andersson.
Microsofts system innebär dessutom en säkerhetsrisk av flera skäl. Inte minst sedan övergången till Windows 10 då användaren inte kan välja bort att viss information skickas från användarnas datorer till Microsoft. Uppdateringar installeras i bakgrunden utan användarens kontroll och Windows är i grunden mer sårbart för virus och trojaner. Dessutom har det under årens lopp kommit flera rapporter och indikationer på att Microsoft har inbyggda bakdörrar som vid behov kan aktiveras av utvecklarna själva eller i samarbeten med underrättelsetjänster.
Användarna har aldrig haft så liten kontroll över sin egen dator som med Windows 10. Även om Windows 10 är mindre sårbart än tidigare versioner av operativsystemet mot intrång från exempelvis vanliga privatpersoner via internet är företagets påtvingande integritetsintrång ofrånkomligt även om Microsoft lyckats kringgå det rent juridiskt med luddiga meterlånga skrivelser som användarna måste godkänna för att nyttja produkterna.
– Vi gör också denna övergång med respekt för våra läsare och tipsare. Vi vill inte lägga någon information i amerikanska molntjänster hos högst tveksamma företag utan någon transparens, tillägger chefredaktören.
Idag drivs även själva nyhetssajten nyadagbladet.se med öppen källkod genom publiceringssystemet WordPress. Men även här finns mer att göra framöver menar Andersson.
– Google, Facebook och Twitter bedriver en minst lika integritetsskadlig informationsinsamling som Microsoft. Vårt mål är att bygga bort våra onlineverktyg och plugins ifrån dessa aktörer även på webben och i vår övriga infrastruktur.
Övergången till Linux på redaktionen har länge varit aktuell men alternativen har tidigare inte varit tillräckligt användarvänliga och tillgängliga för att inte innebära ett produktionstapp.
De senaste åren har dock Linux-distributionerna som bygger på Ubuntu mognat ordentligt och programutbudet har på kort tid exploderat. Ubuntu beräknas nu ha över 50 miljoner användare världen över.
– Tidigare har det varit svårt att hitta program som varit lika välutvecklade och produktiva till Linux. Adobe och en del andra programutvecklare har vägrat att utveckla utgåvor av sina program till Linux. Idag kommer konkurrenterna på bred front och vi behöver inte längre bakåtsträvande utvecklare som Adobe. Istället visar mycket på att stängda program och utvecklare som väljer att bojkotta Linux nu hamnar på efterkälken.
Nya Dagbladet uppmanar alla att lämna Windows bakom sig.
– Alternativen är idag så tillgängliga och lättanvända att det är enkelt att bojkotta Microsoft. Även den som inte tycker sig använda sin dator särskilt mycket har allt att tjäna på att byta till Linux. Ubuntu går till och med snabbare och lättare att installera än Windows och är inte bara vackrare och säkrare än Windows utan dessutom helt gratis, avslutar Andersson.
Tidningens läsare kommer framöver att kunna ta del av allt fler guider och tips kring hur man använder morgondagens friare och säkrare infrastruktur såsom Linux, VPN-tunnlar, lättanvända krypteringsprogram och annat matnyttigt.
Håll utkik!
Redaktionen