Begäran om genmäle i tidningen Journalisten angående felaktigheter om Nya Dagbladet

publicerad 24 mars 2017

Nya Dagbladet publicerar här en kopia på det genmäle som idag har skickats till tidningen Journalisten för att bemöta de felaktigheter och anklagelser som tidningen publicerat i förra veckan om Nya Dagbladet.

Genmälet har skickats till tidningens ansvarige utgivare Helena Giertta samt journalisten Hanna Lundquist som var författarinnan till den aktuella artikeln Journalisten publicerat. Den aktuella artikeln kan läsas här. Nya Dagbladets reporter Per Nordin har också kontaktat både Helena Giertta samt journalisten Hanna Lundquist via telefon. Samtalen med både parterna har vi publicerat i artikeln Så här svarar Journalistförbundets tidning på sakliga frågor.

 

Genmälet i sin helhet:

Vi begär härmed i enlighet med de pressetiska reglerna att Journalisten inför ett genmäle som svar på de felaktigheter om Nya Dagbladet som Journalisten publicerade den 17/3 under artikeln ”Retriever får kritik för hatsajtsträffar”, samt de anklagelser från Journalisten vår reporter fick i sina samtal med er:

Vi dementerar att Nya Dagbladet skulle vara ”höger” eller ”extrem”. Vi publicerar ibland ledare och debattartiklar som är kritiska mot invandringspolitiken och det mångetniska samhället, men vi ”hetsar inte mot invandrare” som Hanna Lundquist påstår. Faktum är inte ens var tionde artikel vi publicerar berör ämnet invandring  och när dem gör det så är det aldrig hur en ”hatisk” synvinkel. Därmed vill vi även dementera Journalistens påstående om att vi skulle vara en så kallad ”hatsajt” och att vi som Lundquist påstår ”skriver rasistiskt”.

Nya Dagbladet är en oberoende humanistisk och etnopluralistisk dagstidning med en antiglobalistisk hållning och ett internationellt synsätt. Tidningen drivs ideellt och har varken någon särskild vänster- eller högerinriktning.

Nya Dagbladet bevakar särskilt frågor om etniska och kulturella rättigheter, integritet och övervakning, miljö och hälsa.

Nya Dagbladet är en bred och allmän svensk dagstidning med ansvarig utgivare och utgivningsbevis som följer lagar och regler för publicistisk verksamhet.

”Hat” och ”extremism” är epitet vi tar starkt avstånd ifrån. Vi vill tvärt om i största möjliga mån bidra till minskat lidande genom att belysa bakomliggande orsaker och inte bara symptom på olika problem. Genom att lyfta fram mångfacetterad information som är konstruktiv och relevant för människors tillvaro vill vi bidra till ökad förståelse.

Eftersom Nya Dagbladet framställts på ett mycket ofördelaktigt sätt och utmålats som en ”hatsajt” och ”högerextrem” utan att få chansen att bemöta påståendena bör Journalisten också publicera en egen rättelse där dessa felaktigheter och antydningar korrigeras.

 

Redaktionen
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.