Tankeväckande om det amerikanska presidentvalet

Presidentvalet i USA

2000 MULES  är en tankeväckande och otäck historia om det påstådda valfusket kring presidentvalet 2020. Dokumentären lyfter fram ett flertal bevis för vad som skedde under valet och skaparna bakom hävdar således att valet inte har gått rätt till.

publicerad 13 maj 2022
- av Jan Sundstedt

Det senaste presidentvalet i USA kom att bli ett drama och en följetong utan like i den moderna geopolitiska historien. Ett presidentval som månader i förväg omgärdades av den ena smutsigheten efter den andra, från båda läger. Som grädde på moset dök det upp en tredje spelare på det politiska schackbrädet, en spelare som skulle komma att ha en betydande och framträdande roll. Jag åsyftar såklart luftvägsinfektionen covid-19. Denna luftvägsinfektion skulle komma att användas av framför allt Demokraterna på ett icke fullt så klädsamt sätt.

Den sittande presidenten Donald Trump ledde inledningsvis valet förhållandevis klart. Då inträffar något synnerligen märkligt. En handfull avgörande så kallade nyckelstater avbryter helt sonika rösträknandet – något som i princip aldrig tidigare inträffat. Man tar kort och gott, vad som skulle kunna beskrivas som, en nattpaus. Ansvariga för rösträknandet hänvisar och skyller på än det ena och än det andra. Är det inte plötsliga vattenläckage i räknelokaler, så är det skoskav. Under natten och påföljande morgon vet ingen vad som egentligen sker, då insyn nekas eller negligeras. Demokraternas kandidat Joe Biden är dock ovanligt stursk och inte minst självsäker på seger. Trots att vederbörande ligger under med god marginal, framstår segervissheten hos Biden med närmast bedräglig övertygelse. Vi vet alla hur det gick; Joe Biden ”vann” presidentvalet och blev därmed USA:s 46:e President.

I kölvattnet av det smutsigaste presidentvalet i amerikansk historia följde så en tragisk cirkus utan motstycke. Turerna är för många att redogöra i denna filmrecension. Kortfattat: På (goda) grunder hävdar Donald Trump ett omfattande valfusk från Demokraternas sida. Vilket givetvis tillbakavisas av dels Demokraterna och Joe Biden (som om någon skulle erkänna detta offentligt) och dels gammel- och systemmedia världen över – inte minst i Sverige. 2000 MULES är en dokumentär om det påstådda kriminella valfusket under och kring presidentvalet. Vilket i förlängningen kan ha förändrat det legitima valresultatet.


Annonser:


Dokumentären 2000 MULES har tagit månader att samman- och iordningställa, inte minst på grund av det omfattande bevismaterialet som bland annat omfattar över fyra miljoner minuter film från övervakningskameror. Mannen bakom projektet är den indisk-amerikanske dokumentärfilmmakaren, författaren, politiske (republikan) kommentatorn Dinesh D’Souza.  D’Souza har i sitt bälte flera bästsäljande böcker som hamnat på New York Times bestseller-lista. Tilläggas kan att han varit i blåsväder där han bland annat blivit åtalad och fälld för något som i USA kallas för ”straw donor” år 2014 – vilket åsyftar en person som olagligt använder någon annans pengar för att göra ett politiskt bidrag i sitt eget namn. Han blev benådad för detta brott år 2018 av den dåvarande presidenten Donald Trump.

Upplägget i dokumentärfilmen kan lättsmält beskrivas på följande vis: Med utgångspunkt i forskning från valintegritetsgruppen True the Vote, presenterar man för tittaren främst två typer av bevisföring; geotracking och video. Geotracking-bevisen, baserade på en databas med 10 miljarder mobiltelefonpingar, avslöjar ett utarbetat nätverk av betalda professionella operatörer som kallas ”mulor”. Dessa mulor levererar i sin tur (till synes) bedrägliga och olagliga röster till så kallade mail-in-dropboxar i de fem nyckelstater där presidentvalet överlag avgjordes. Videobevis, erhållna från officiella övervakningskameror installerade av staterna själva, bekräftar geotracking-bevisen. Filmen börjar och avslutas med vad som kan liknas vid panelsamtal, mellan framträdande republikanska representanter samt D’Souza själv. Vissa är mer övertygande, vissa är mer försiktiga i sina utlåtanden. Överlag är man dock ense om att det ligger en hund begraven.

Titeln på filmen 2000 MULES anspelar på det antal mulor som gruppen True the Vote har beräknat som lägsta antal medverkande mulor i det organiserade valfusket. Antalet 2000 baseras på följande kriterier:

  • Minsta antal dropbox-besök: 10
  • Minsta antal ballots (röster/valsedlar): 5

Sänks kraven, vilket också görs i filmen, så ökar givetvis antalet mulor.

Tittaren presenteras en stor mängd siffror samt tekniska begrepp, vilket kräver sin åskådare. Även en van cineast som eder undertecknade, hade emellanåt lite marigt att hänga med. Noteras kan att jag såg denna otextad. Inget problem för mig i sig men jag vill informera läsaren om detta. Upplägget är annars överlag relativt behagligt, med ett ganska så standardmässigt upplägg för denna typ av dokumentärer. 1. Inledning och presentation av ämnet. 2. Öppna frågeställningar. 3. Panelsamtal med medverkande personer. 4. Bevisföring inklusive siffror och statistik. 5. Analys av punkt fyra. 5. Avslutande anförande och slutsats. 6. Epilog.

 

 

Allt som allt fann jag 2000 MULES som helhet intressant, tankeväckande samt en lutning åt – om det visar sig stämma – rejält otäck. Jag personligen är av uppfattningen att det amerikanska presidentvalet år 2020 inte gick helt rätt till. Denna dokumentär har inte fått mig på andra tankar, min källkritiska ryggmärgsreflex till trots. Om vi dock för ett ögonblick leker med tanken att allt – precis allt – i filmen trots allt är lögner, humbug och gallimatias: Varför då inte visa filmen på exempelvis SVT eller TV4 och dra ner byxorna på skaparna bakom eller kanske en öppen debatt om sakernas tillstånd? Eller är en eventuell sanning för obekväm? Om rollerna och händelserna varit ombytta; hade ljudet i skällan låtit likadant? Tillåt mig att tvivla.

 

Jan SundstedtLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.