Time: Organiserad skuggkampanj förde Biden till Vita huset

Presidentvalet i USA

publicerad 10 februari 2021
- av Isac Boman
Biden i presidentkadern vid installationen den 20 januari.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det gångna amerikanska presidentvalet var vid sidan av valet 2016 troligen det smutsigaste och mest dramatiska någonsin och skakades av rapporter om korruption, manipulation och valfusk. Den profilerade globalistiska tidskriften Time beskriver nu ingående hur en koalition av storkapitalister och vänsteraktivister tog Joe Biden till Vita huset med hjälp av ljusskygga metoder både före och efter presidentvalet.

När Donald Trump efter valet anklagade Joe Biden för att ha vunnit med hjälp av valfusk och manipulation började de amerikanska storföretagen vända sig emot honom och kräva att han skulle erkänna sig besegrad. Detta trots att många delstater inte var räknade och att det fanns många oklarheter kring valet, konstaterar Time.

– Det var väldigt underligt. Bara dagar efter valet så bevittnade vi en orkestrerad kampanj för att utse vinnaren trots att flera delstater höll på att räknas, har Trump själv konstaterat i efterhand.

Time ger nu Trump rätt i att det fanns en organiserad konspiration där storkapitalister och företagsledare tillsammans med vänsteraktivister och andra lobbyister verkade unisont i en ohelig allians för att få bort den sittande presidenten.

Magasinet beskriver hur en löst organiserad koalition bestående av personer med olika politiska och ideologiska ståndpunkter i mer än ett år arbetat aktivt för att påverka valet – inte bara för att få bort Trump utan också för att säkerställa att valresultatet inte kunde ifrågasättas.

Deras arbete berörde varje del av valet. De fick delstaterna att ändra sina röstsystem och lagar och hjälpte till att säkra hundratals miljoner i offentliga och privata donationer. De bestred stämningar om valfusk, rekryterade arméer av valarbetare och fick miljoner människor att poströsta för första gången i deras liv. De pressade sociala medieföretag att ta hårdare tag mot desinformation och använda datadrivna strategier för att bekämpa virala smutskastningsförsök”.

Tidningen skriver vidare hur gruppen, som politiskt omfattat både demokrater och republikaner, orkestrerade propagandakampanjer i syfte att få allmänheten medveten om att det skulle dröja dagar eller veckor innan valresultatet blev klart och därtill gjorde allt i sin makt för att de ifrågasatta valresultaten inte skulle kunna ogiltigförklaras.

Den judiske aktivisten Mike Podhorzer, ordförande för landets största federation av fackförbund, var redan 2019 övertygad om att valet skulle bli en katastrof och kände ett skriande behov av att ”skydda det”, som Time beskriver det. Under nästan 25 års tid hade han själv arbetat med att ta fram taktiker för hur val ska vinnas och ta fram modeller för framgångsrika politiska kampanjer.

Övertygad om att Donald Trump inte skulle erkänna sig besegrad startade Podhorzer en ”motståndskoalition” tillsammans med likasinnade vänsterliberala aktivister på lokal och nationell nivå för att planera kring olika valrelaterade scenarion under namnet Democracy Defense Coalition.

Han lade månader på att fundera kring olika scenarion och tala med experter. Det var inte svårt att hitta liberaler som såg Trump som en farlig diktator”, skriver tidningen och hävdar på orwellskt manér vidare att Podhorzer ville göra det för att ”hålla den amerikanska demokratin levande”.

Den 3 mars hade han tagit fram ett dokument med titeln ”Hot mot valet 2020” där han hävdade att Donald Trump oavsett vad kommer att hävda att valet är uppgjort och riggat, och även använda högerinriktade medier för att driva sitt narrativ och få sina anhängare att protestera.

När coronakrisen kom till USA blev det klart att poströstandet skulle öka och vissa vallokaler begränsade till och med medborgarnas möjligheter att fysiskt vara på plats och rösta.

Podhorzer insåg enligt tidningen att detta kunde leda till stora konflikter och han började hålla möten under flera timmar varje dag med nätverk av ”progressiva” aktivister inom arbetarrörelsen, inom institutionerna, Planned Parenthood, Greenpeace, gräsrotsrörelser mot Trump, vänsterorienterade datanördar och representanter för minoritetsgrupper.

Mötena blev allt mer populära och Podhorzer rekryterade allt fler aktivister med det uttalade syftet att ”skydda valet”. Enligt Time fick man stöd från såväl kongressen som från techjättarna i Silicon Valley och till och med från Trumpfientliga republikaner.

Den första uppgiften var att se över USA:s svaga valinfrastruktur – mitt i en pandemi. För de tusentals lokala tjänstemän som administrerar valet var det mest akuta behovet pengar. De behövde skyddsutrustning som masker, handskar och handdesinfektionsmedel. De behövde betala för vykort som gav folk besked om att de kunde rösta frånvarande – eller, i vissa stater, för att skicka röster till varje väljare. De behövde ytterligare personal och skannrar för att behandla omröstningar”, skriver tidskriften vidare.

Biden och vice president Kamala Harris vid installationen den 20 januari.  Foto: US DoD/CC0 1.0

 

Nätverket fick över 150 organisationer att signera ett brev till varje kongressledamot där man krävde 2 miljarder dollar i valfinansiering. Man lyckades delvis – man säkrade 400 miljoner dollar från staten och sedan ännu större summor från privata ”filantroper” och storkapitalister.

Chan Zuckerberg-initiativet chippade in 300 miljoner dollar”, skriver man bland annat.

Pengarna användes delvis för att göra det enklare att poströsta och lyfta fram detta som det optimala och mest önskvärda alternativet. Samtidigt hade Donald Trump varnat för att omfattande poströstande också skulle leda till valfusk och manipulation.

Bara i augusti och september skickade man ut ansökningar om poströstning till 15 miljoner amerikaner i nyckelstaterna – och fick tillbaka 4,6 miljoner ifyllda ansökningar. Man hade dock svårt att nå svarta väljargrupper och andra minoriteter som ”inte litade på posten” utan hellre ville rösta fysiskt eller inte alls. Därför började man dela ut gratis skyddsutrustning för att ”rösta säkert”, innehållande bland annat handsprit, masker och broschyrer. Allt för att så många som möjligt skulle ta sig till vallokalerna.

Ansträngningarna gav också resultat. Nästan hälften av alla röster i presidentvalet 2020 kom in via posten. Endast en fjärdedel av alla amerikaner röstade fysiskt på själva valdagen.

Den inflytelserika gruppen började nu oroa sig mycket för påstådd ”desinformation”, ”farliga lögner” och ”propaganda” från Donald Trump och hans anhängare. Därför började man aktivt kartlägga alla försök att ifrågasätta valet och fick sociala medier att införa policyer där man raderade konton och innehåll som påstods sprida vad man såg som ”desinformation” om valfusk.

Lösningen blev att pressa plattformarna att förstärka sina regler, både genom att ta bort innehåll och konton som de ansåg spred desinformation och genom att mer aggressivt bevaka plattformarna till att börja med”.

Gruppen träffade bland annat Facebook-grundaren Mark Zuckerberg i hans hem och resultatet blev mer censur och ännu hårdare regler på plattformen – något som försvårade kritik och ifrågasättande av valresultatet.

– Det var en riktig pärs men vi kom till slut till punkten där de förstod våra problem. Var det tillräckligt? Förmodligen inte. Var det senare än vi önskade? Ja, men det var väldigt viktigt med tanke på nivån av officiell desinformation att de hade reglerna på plats och började tagga saker och ta ner dem, konstaterar Vanita Gupta som deltog vid mötet.

Samtidigt arbetade man för högtryck för att få väljarna att inte ifrågasätta poströstandet och utmåla detta som precis lika säkert eller säkrare än den fysiska röstningen. Demokraten och lobbyisten Dick Gephardt lade mycket energi på att få såväl höga politiker och allmänheten att tro att pratet om valfusk genom poströstning var desinformation och lade minst 20 miljoner dollar på detta projekt.

Man allierade sig också med lobbyorganisationer för icke vita minoriteter i landet och aktivister planerade omfattande demonstranter om Trump trots allt skulle bli valets segrare. Koalitionen ”Protect the Results” grundades av 150 vänsterorienterade och liberala grupper bestående av allt ifrån feminister, socialister och identitetspolitiska grupper och man planerade minst 400 demonstrationer om Trump skulle vinna.

Ungefär en vecka innan valdagen kontaktades Podhorzer av USA:s handelskammare som ville samtala. Man berättade att man var oroliga för spänningar och konflikter under valet och beslutat sig för att tillsammans med amerikanska kapitalister och storföretag släppa ett pressmeddelande där man uppmanade allmänheten att ha ”tålamod” och tillförsikt under tiden som rösterna höll på att räknas.

Handelskammarens vicepresident Neil Bradley var dock inte nöjd med detta utan ville alliera sig med Podhorzers koalition. Man skickade därtill ut ett nytt pressmeddelande och uppmanade det amerikanska folket, massmedia och politiska kandidater att ”lita på valsystemet” och acceptera resultatet även om valet skulle ta längre tid.

Skuggkampanjen lyckades, konstaterar man, och Joe Biden utropades till vinnare. Podhorzer var samtidigt medveten om att detta bara var första steget. Man behövde också certifiera valet, vinna elektorerna och även vinna alla övriga formella steg som krävdes för att göra Joe Biden till president.

Samtidigt hade Donald Trump och hans anhängare länge anklagat demokraterna för omfattande valfusk och påvisat fall där valet manipulerats och där ogiltiga röster påverkat valet.

Nu lade nätverket istället fokus på att omöjliggöra ifrågasättande och ogiltigförklarande av valresultatet, bland annat genom lobbyism i form av opinionstexter i massmedia med budskap om att ”hedra väljarnas vilja” men också genom att ringa ner rika kapitalister som finansierat republikanerna och försöka få dessa att påverka de lagstiftare som ville utmana valresultatet och få dem att istället godta Biden som segrare.

Även dessa påverkanskampanjer uppges ha rönt framgång och man lyckades få valresultatet certifierat i delstat efter delstat – även de som kontrollerades av republikaner. Joe Biden hade vunnit – Trump var besegrad och alliansen mellan vänsteraktivister, liberaler och rika storkapitalister hade haft större påverkan än vad de flesta kunnat drömma om, konstaterar Time.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!