Er Ist Wieder Da

Er Ist Wieder Da överträffar förväntningarna som ett verkligt originellt, udda och tankeväckande personporträtt av samtidens absolut mest kontroversiella person. Möjligen eftersom det är just ett porträtt av en person och inte en karikatyr.

publicerad 3 september 2021
- av Jan Sundstedt
Er Ist Wieder Da
I filmen tar Adolf Hitler selfies med fans.

Det är sannerligen inte var och varannan dag som undertecknad snubblar över en film som överraskar högt över ens förväntningar. Ett alster av celluloid som är originell, udda och tankeväckande. Er Ist Wieder Da (Han är tillbaka) är en sådan film.

Filmen är baserad på en bok med samma namn av Timur Vermes. Vermes är, i samarbete med regissör David Wnendt, även medförfattare till filmens manus. För produktion står de djärva filmbolagen Constantin och Mythos Film. Två filmbolag som inte backar för kontroversiella ämnen. På bolagens meritlista finner vi som exempel på det titlar som Der Untergang (2004) och Der Baader Meinhof Komplex (2008).

Hitler i nutid

Vad gör då Er Ist Weider Da så kontroversiell? Jo – Milda Matilda – den har Adolf Hitler som huvudkaraktär! I en spelfilm och till råga på allt i nutid. Den före detta rikskanslern får nämligen överlag inte diskuteras som historisk person eller som mänsklig gestalt. Man bör/ska enligt strikta regler använda ord som: monster, galning, vettvilling, ondskefull dåre – etc. Med andra ord en icke-person.

Herrarna Wnendt och Vermes struntar högaktningsfullt i uppsatta regler och mallar. Det är vågat och respektingivande. Oavsett personliga åsikter och känslor inför personer och skeenden genom historien respekterar jag författare, regissörer och skådespelare som vågar berätta en historia – utan politiskt korrekt påverkan utifrån om vad som är ”rätt” och ”fel”. Gott så.

Er Ist Wieder Da
Hitler får en datorlektion.

Berlin – 2015

Handlingen utspelas som sagt i nutid och framför allt i och omkring Berlin. Filmen inleds med att några ungdomar kickar boll på innergården till ett oansenligt bostadshus. Ett bostadshus på den plats där führerbunkern en gång huserade. Utan förvarning uppstår ett fenomen i form av ett märkligt rökmoln och där, på marken, ligger ingen mindre än Adolf Hitler – Der Führer. Livs levande och iklädd sin krigstids-uniform. Han har som genom ett trollslag förflyttats i tid och rum. Gjort en tidsresa om man så vill, från 1945 till 2015.

Vi får härefter följa vederbörande i hans uppvaknade i den nya världen. Inledningsvis synnerligen förvirrad och senare, när han inser faktum, hans politiska resning. Inledningsvis är det ingen som tror honom när han bedyrar sin identitet. Var och envar är övertygade om att det är en skådespelare, som går fullt in i en ”roll”. Märkligt nog kliver den förmodade skådespelaren dock aldrig ur denna ”roll” en enda gång, eftersom… det inte är någon roll. Han är tillbaka.

Er Ist Wieder Da
En något förvirrad före detta rikskansler.

Road trip

Hitler får på sin resa och i sitt sökande efter sanningen sällskap. Sällskap i form av frilansjournalisten Fabian Sawatzki (Fabian Busch). Ödet gjorde att denne var närvarande vid tidpunkten för Führerns återuppståndelse. Som av en ödets nyck filmade han händelsen. Något den arbetssökande Sawatzki snabbt upptäcker. Han anar ett scoop och lyckas lokalisera ”skådespelaren”.

Duon gör överenskommelsen att Sawatzki åtar sig att utbilda Hitler om den tid vari han befinner sig, i gengäld mot att han får dokumentera herrarnas road trip genom Tyskland. Den ena dråpligheten efter den andra följer, tillsammans med dokumentära inslag. Autentiska filmklipp, där Adolf bland annat träffar och samtalar med vanligt folk – varav flertalet gillar det han säger.

Adolf Hitler blir sakta men säkert ett fenomen och även varumärke – inte minst på internet. Han blir Youtube-stjärna, Twittrare, Instagrammare och upptäcker internets och televisionens dragningskraft (”Goebbels hade älskat dessa verktyg”). Han får mängder av följare och fans samt en egen tv-show. Scen på scen staplas i vad som redan kan betraktas som moderna klassiker men som på grund av kritikers feghet och filmbolags dito inte många känner till.

Er Ist Wieder Da
Hitler i TV-soffan.

Skratt och eftertanke

Jag ömsom skrattade och ömsom filosoferade. Efter ett tag kom jag på mig att dels hålla med Ni-Vet-Vem i mycket av det han ger uttryck för och dels känna viss sympati för karln. Jag antar att det är på grund av dessa förbjudna känslor som filmen knappt går att finna på dvd, blu-ray eller streaming. Mig veterligen finns det endast en handfull fysiska utgåvor varav jag kan rekommendera den tyska utgåvan på blu-ray då den har engelsk textning.

Oliver Masucci som spelar Adolf Hitler gör det med inlevelse, humor, mod och på ett synnerligen övertygande sätt. Masucci är betydligt längre än förlagan (187 cm/175 cm) men det är i sammanhanget en petitess. Definitivt ett av de mest träffsäkra porträtt jag sett av Tysklands före detta rikskansler.

 

Er Ist Wieder Da får högsta betyg för regi, manus, skådespeleri, foto samt inte minst djärvhet och mod. Modet att ta sig an projektet och djärvheten att genomföra det hela. Filmen får mina starkaste rekommendationer och jag garanterar att du aldrig sett något liknande.

 

Jan Sundstedt 

Den tyska filmaffischen.

Er Ist Wieder Da (Han är tillbaka) är en tysk satir/komedi/drama-film från 2015 regisserad av David Wnendt och baserad på den bästsäljande romanen 2012 med samma namn.

Här kan du hitta filmen digitalt.

 


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.