Varför är så många intresserade av kryptovalutor?

publicerad 12 juli 2022

Det var inte så många år sedan som kryptovalutor och den digitala ekonomiska marknaden började blomstra. Idag finns det en extrem förmån att använda sig av blockkedjor, NFTs och kryptovalutor, i många olika delar i vardagen. Det kan dessutom hjälpa verksamheter och organisationer världen över. I detta inlägg tänkte vi gå närmare på varför så många är intresserade av kryptovalutor idag.

Kryptovalutor började med Bitcoin, som fortfarande är den populäraste kryptovalutan på marknaden. Även om fler digitala valutor börjar ta språng, är det fortfarande Bitcoin som är en legend i dess område. Pratar vi med en vanlig Svensson kommer denna med stor förmodan hört talas om Bitcoin, men inte om andra mindre populära kryptovalutor som Litecoin, Dogecoin, Shiba Inu och så vidare. Bitcoin började hela resan och det är ingenting som kan ändras på.

Använda kryptovalutor som betalmedel

En användning av kryptovalutor är att betala med dem. Eftersom de har ett visst värde, går det att använda Bitcoin och andra digitala valutor som betalmedel. Detta sker oftast när företag och privatpersoner köper tjänster eller varor online. Det finns dock flera länder som börjat bygga Bitcoin bankomater, där användare kan använda bankomaten för att växla mellan en kryptovaluta och en fiat valuta.

Det positiva med detta är de länder som behöver förbättra sin ekonomi. Vi kan t.ex. se länder som El Salvador, som dessutom gjort Bitcoin helt lagligt. Det var vid år 2021 som Nayib Bukele gav förslag om att Bitcoin skulle accepteras som betalmedel blev lagligt. Det vanligaste sättet är som sagt att betala för online tjänster eller varor online med kryptovalutor. Bitcoin och liknande kryptovalutor har ingen koppling till en fysisk tillgång och om man vill betala för något fysiskt, eller få ut kontanter, går det endast att växla en kryptovaluta till en fiat valuta.

Investera i kryptovalutor för att gå i vinst

En av de vanligaste användningsområdena för kryptovalutor är att spekulera med dem. Detta betyder att du väljer att köpa kryptovalutor när de ligger på ett lågt värde, för att sedan sälja dem när de har ett högre värde. På så sätt tjänar du in mellanskillnaden på kostnaden när du köpte valutan, jämfört med när du sålde den. Ska du gå i vinst behöver du sälja dina kryptovalutor när de ligger på ett högre värde än när du köpte dem. Många använder även handelsplattformar som teslacoin för att investera i kryptovalutor.

NFTs har en stor förändring på onlinevärlden

NFTs och kryptovalutor är egentligen två olika saker, men båda använder blockkedjor för att fungera. En NFT, som annars kallas Non-Fungible Token, handlar om en digital tillgång som sedan kommer lagras i en speciell blockkedja. En NFT kan ses som ett samlarobjekt, som t.ex. ett par NIKE skor, eller en tavla som antingen ökar- eller sänks i värde ju mer som tiden går. Det finns dock inte alla kreativa objekt som är fysiska, som t.ex. online föremål och det är just här som en NFT kommer in i bilden.

Istället för att ett fysiskt objekt, går det att använda NFTs för att istället äga ett föremål online. Varje NFT är helt unik och det är alltid möjligt att spåra tillbaka ägarskapet till dess ursprungliga ägare. Det fungerar nästan likadant som en tavla eller ett kreativt objekt, men det är ingen fysisk vara. Allt sker digitalt.

När du köper en NFT kommer således även det digitala objektet lagras online. Det finns dock vissa NFT ägarskap som dessutom kommer med ett fysiskt objekt. Har till exempel en konstnär målat en fysisk bild, för att sedan göra den digital, kan kreatören skapa detta föremål som en NFT och sälja ägarskapet online. I dessa fall kan även skaparen skicka med den fysiska bilden. En NFT är uppbyggd på samma teknologi som vissa kryptovalutor (T.ex. Bitcoin) och allt lagras i en blockkedja. Köper du en NFT kommer denna också sparas i en plånbok för kryptovalutor. En annan stor skillnad mellan kryptovalutor och NFTs, är att du endast kan köpa en hel NFT när du investerar. Med en kryptovaluta kan du köpa delar av objektet.