Arkeologer har hittat spår av en mycket gammal samisk bosättning i Trøndelag. Fyndet beskrivs som betydelsefullt då det tidigare varit svårt att hitta några bevis för att det fanns samiska bosättningar i området under början av vikingatiden.
När det stod klart att den konstgjorda sjön Nesjøen i Tydal skulle tömmas på vatten så ville arkeologen Harald Bugge Midthjell undersöka platsen och söka efter samiska kulturföremål. När sjön fylldes igen under 70-talet gjordes det aldrig några arkeologiska undersökningar där, menar han.
– Så det var ett utmärkt tillfälle att få tillgång till havsbotten och kartlägga hur mycket som faktiskt fanns där, säger han till forskning.no.
Som väntat hittade Midthjell och hans kollegor spår av samisk bosättning i form av samiska härdar som kunde dateras tillbaka till 700-talet.
– Detta är en period då det inte alls är känt att det fanns någon särskild samisk bosättning i Trøndelag. Det är verkligen en ganska stor sak. Det betyder mycket för vår förståelse av järnåldern och vikingatiden i Norge, förklarar arkeologen.
Viktigaste bidraget i karriären
Vidare förklarar han att samiska härdar, det vill säga eldstäder, byggs på ett speciellt sätt och det gör att man kan skilja dem åt från andra härdar. Dessa som man hittat är bland annat uppbyggda med stenar omkring sig, vilket tyder på boplatser och inte att det endast var exempelvis en lägerplats.
Midthjell hoppas att upptäckten ska göra att man ser på hur mångfacetterat vikingatiden var, än man tidigare trott. Vidare menar han också att upptäckten är viktig för den samiska befolkningen och deras plats i historien.
– Det känns som det viktigaste bidraget jag har gjort i min karriär hittills. Jag har hittat guld, vikingaskepp och liknande saker tidigare, men de små kolbitarna från härdarna är viktigare än allt det där, säger han.