Erna Solberg, partiordförande för Høyre, menar att den starka kritik som riktats mot det nya lagförslag som ger regeringen rätt att införa strikta nedstängningar i samhället utan godkännande från Stortinget, ska avfärdas som ”konspirationsteorier”.
Åtskilliga partier, som röstade emot förslaget, menar att huvudkritiken snarare handlar om värnande av ”viktiga demokratiska principer”.
Det var Hälso- och sjukvårdsdepartementet i Norge som lade fram det nya lagförslag som röstades igenom i december förra året. Detta innebär att regeringen framgent bland annat kommer att ha rätt att införa strikta nedstängningar i samhället utan godkännande från Stortinget. Lagförslaget röstades igenom med 111 för och 55 emot i Stortinget, men skapade stor debatt i landet där exempelvis Venstres partiledare Sylvi Listhaug kallade det en “försvagning av demokratin”. Även i media har det riktats stark kritik mot förslaget, där bland andra Schibsted-tidningen VG betecknar det som “demokratisk galenskap” i en ledare.
Under förra veckan lade partierna fram sina argument för lagändringen innan en andra röstomgång, något som krävs för en eventuell lagändring. Partierna förväntas lägga sina röster likadant som i första omgången. Erna Solberg försvarar lagändringen, och även om hon betonade att det är ”helt legitimt” att ha olika åsikter om den nya lagen, benämnde hon samtidigt kritiken mot lagen som ”allvarliga konspirationsteorier”. Bland annat syftar hon på påståendet att Norge är på väg att överlåta suveränitet på området till WHO, vilket bland andra professorerna Hans Petter Graver och Morten Walløe Tvedt, tidigare Rauldt-politiker, har skrivit i Schibsted-tidningen Aftenposten.
– Jag tycker, inte minst eftersom det konservativa partiet är i opposition, att det är viktigt att klart och entydigt stå upp mot de konspirationsteorier som riktas mot det regeringsförslag som jag nu behandlar, säger Solberg enligt norska statskanalen NRK.
”Arrogant att gömma sig bakom”
Bård Hoksrud, hälsopolitisk talesman för Fremskrittspartiet och som röstade emot förslaget, menar att Solberg taktiskt försöker rikta uppmärksamheten bort från de riktiga frågorna samt att det är ”sorgligt” att se ”hur hon leder vägen” för att åsidosätta grundläggande principer för parlamentarisk kontroll.
– Jag vill försvara mig mot påståenden om att detta handlar om konspirationsteorier, säger han. Det handlar om att värna om viktiga demokratiska principer.
Även det socialistiska partiet Raudt kritiserar Solbergs argument och benämner det som ”arrogant” att gömma sig bakom anklagelser om konspirationsteorier.
– Coronapandemin begränsade Stortingets verksamhet, det är ett faktum. Därför är det arrogant av Solberg att gömma sig bakom anklagelser om konspirationsteorier och avfärda oron för att makten nu flyttas från de folkvalda till regeringen och byråkratin, säger ledamoten Seher Aydar (Raudt).
Även Alfred Bjørlo från partiet Venstre varnar för lagförslaget, och betonar att det inte rör sig om någon ”global konspiration”. Audun Lysbakken, från Sosialistisk venstreparti, kommenterar att det är ”viktigt att rensa upp i debatten” – men att ”kärnan i debatten är var makten ska ligga”.