70 procent norska ungdomar har mer än tre timmars skärmtid per dag, visar forskning från universitetet i Bergen. Samtidigt försöker fler minska skärmtiden – någonting många upplever som svårt.
Psykologen Mehri Agai har intervjuat ungdomar gällande skärmtid för att forska kring hur man påverkats av att växa upp i en digital värld.
– Dagens unga är digitala på ett helt annat sätt än vad deras föräldrar var. Majoriteten av deras kommunikation är digital, säger Agai till forskning.no.
Av hennes undersökningar framgår att var sjunde ungdom tillbringar mer än tre timmar vid skärmar per dag, där det inte är ovanligt att tiden uppgår till mellan fem och sju timmar. Vidare har upptäckts att alltfler försöker öva så kallad digital frånkoppling, det vill säga att koppla från användandet av skärmar, men att man uppger att det ofta är svårt eftersom en stor del av ungdomarnas liv sker på nätet.
– Men att undvika skärmar är krävande. Sociala medier skapar ett beroende. Dessutom finns allt fler viktiga funktioner som vipps, BankID och så vidare i mobiltelefonen. Det gör det svårt att begränsa användandet, säger hon.
Behövs ”alternativa aktiviteter”
Ungdomarna beskriver olika strategier för att begränsa sin användning, exempelvis att man använder olika funktioner för att undvika distraktioner, men också att man inför skärmfria tider eller aktiviteter. Däremot verkar det också vara en klassfråga gällande förmågan att koppla bort.
– Om de ska koppla bort sig behöver de alternativa aktiviteter – och de kostar ofta pengar. Det kan vara svårt i låginkomstfamiljer, säger Agai.
Ofta kopplas användandet av skärmar till den ökade psykiska ohälsan bland unga, men hon menar att studier än så länge inte visat något samband mellan antalet timmar framför skärmar och psykisk ohälsa.
– Även om sociala medier inte är orsaken så kan de bidra till att förstärka trenden. Likes och odlandet av individen som en slags huvudperson i sina egna kanaler gör att fokus på individen ökar, säger forskaren.