Den internationella uppmärksamheten kring flera kontroversiella naturvårdsbeslut sätter Norges internationella rykte på spel, menar norska Naturskyddsföreningen. Bland annat har andra länder reagerat på landets kommande djuphavsbrytning, förstörande av kulturarv och att man ska dumpa gruvavfall i Førdefjorden.
Den norska staten har beslutat anlägga ett stenbrott i närheten av Vingens hällristningsområde, Vingenfeltet, som räknas som ett av Europas största område för hällristningar från stenåldern, något som mötts av kritik från bland annat den internationella organisationen för skydd av kulturarv, Icomos. Området har cirka 2000 unika hällristningar.
I ett brev till Erling Sande, minister för lokala myndigheter och regional utveckling, skriver organisationen att man protesterar ”i starkast möjliga ordalag” mot att de norska myndigheterna sätter ”ovärderligt kulturarv” på spel. Det var Sande som godkände projektet, trots protester från bland annat den statliga förvaltaren.
”Käre herr Sande. Detta är inte ett val mellan ett ovärderligt kulturminne och ett stenbrott. Man kan ha båda, men inte på samma plats”, skriver Icomos ordförande Benjamin Smith i brevet enligt norska statskanalen NRK.
Vidare påminner han om hur de portugisiska myndigheterna sagt ja till ett liknande utvecklingsprojekt, innan väljarna straffade dem och tillsatte en grönare regering.
Gruvavfall och gruvdrift på havsbotten
I januari förlorade den norska Naturskyddsföreningen den så kallade fjordrättegången i Oslo tingsrätt efter nära 20 års kamp. Kampen var mot att företaget Nordic Mining skulle få klartecken att dumpa 170 miljoner ton gruvavfall i Førdefjorden.
Vidare antog även EU-parlamentet en resolution mot att Norge skulle bli det första landet i världen att öppna upp för prospektering efter mineraler på havsbotten efter att Stortinget röstat ja i frågan.
– Detta kan skada både det marina ekosystemet och fiskeresurserna i området, menade EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski i ett tal till EU-parlamentet.
Truls Gulowsen, ordförande i Norges Naturskyddsförening, säger att Norges rykte ”har fått sig flera rejäla smällar den senaste tiden” och att det påverkar landets genomslagskraft på den internationella arenan. Däremot pekar han mot att det är ”fantastiskt att Icomos reagerar, och att de gör det så snabbt”.
– Jag hoppas att regeringen lyssnar och inser att det inte är någon skam att vända tillbaka, säger han.